Начало / Свят / Мистерията около новата книга на Харпър Лий се заплита още повече

Мистерията около новата книга на Харпър Лий се заплита още повече

По-малко от 2 седмици преди нейната публикация, мистерията около новата книга на Харпър Лий, „Go Set a Watchman“, се заплита още повече, съобщи „Гардиън“. Британският вестник се позовава на материал на „Ню Йорк Таймс“. Оказва се, че е вероятно Тоня Картър, адвокат на писателката, която твърди, че е открила ръкописа миналото лято, да е знаела за него години по-рано.

Според новата информация, ръкописът е открит още през 2011 г. от експерт на аукционната къща „Sotheby’s“, когато е бил повикан да разгледа и оцени съдържанието на банков трезор в Монровил, Алабама, където живее авторката на обичания роман „Да убиеш присмехулник“. На въпросната среща са присъствали експерта на аукционната къща Джъстин Калдуел, както и Картър. Картър признава, че е присъствала, но твърди, че е напуснала стаята за известно време и не е била свидетел на откриването на ръкописа.

Когато се е състояла срещата – октомври 2011 г. – адвокат на Лий все още е нейната сестра Алис. Алис почина през ноември 2014 г. и правен съветник на писателката стана Тоня Картър, семейна приятелка. По-малко от 3 месеца по-късно, в началото на февруари тази година, Картър обяви, че случайно е открила „Go Set a Watchman“, прикрепена до старо копие на „Да убиеш присмехулник“. Представители на „Гардиън“ засега не могат да се свържат с нея или със служители в нейния офис.

„Go Set a Watchman“ трябва да излезе на 14 юли. Книгата се явява продължение на класиката на Харпър Лий, наградена с „Пулицър“, макар да е писана по-рано. Действието се развива 20 години по-късно след случилото се със Скаут и баща й Атикус Финч в края на знаменитото заглавие. От издателството „HarperCollins“ казват, че не са били наясно, че срещата през 2011 г. се е състояла, но вярват на думите на Картър. Разминаването в информацията обаче подхранва нови съмнения относно романа.

Литературният свят беше шокиран, когато стана ясно, че след 65 години Лий е решила да публикува втора книга след „Да убиеш присмехулник“. Писателката е на 89 години и живее в старчески дом, което логично доведе до заключението, че тя не е в състояние да вземе решение дали да публикува книгата или не. Издатели твърдяха, че тя е в добро здраве, радва се за „Go Set a Watchman“ и се обижда от съмненията. Дори беше проведено разследване от органите на реда, но не бяха открити доказателства, че авторката е жертва на злоупотреба.

Междувременно „Go Set a Watchman“ е вече сред най-поръчваните предварително книги. Няма съмнение, че изданието ще влезе в челните позиции на бестселър класациите. Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ също се увеличиха.

Свързани заглавия
Независимите книжарници във Великобритания организират инициативи за излизането на новата книга на Харпър Лий

Писма на Харпър Лий не успяха да се продадат на търг
Показаха корицата на новия роман на Харпър Лий

Продават писма на Харпър Лий на търг

Харпър Лий основа неправителствена организация и спаси пиесата по „Да убиеш присмехулник“

Харпър Лий е написала криминална мистерия през 70-те?

Властите в Алабама разследват дали Харпър Лий е изнудвана за публикацията на „Go Set a Watchman“

Харпър Лий към журналист: Махай се!

Харпър Лий е „наранена и унижена“ от спекулациите, че е подведена да публикува „Go Set a Watchman“

Новата книга на Харпър Лий трябвало да бъде част от трилогия

Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

158273_b

Забраниха „Да убиеш присмехулник” в Мисисипи, езикът й смущавал

Класиката на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, посветена на расизма и американския юг, е била …