Начало / Свят / Властите в Алабама разследват дали Харпър Лий е изнудвана за публикацията на „Go Set a Watchman“

Властите в Алабама разследват дали Харпър Лий е изнудвана за публикацията на „Go Set a Watchman“

Властите в щата Алабама разследват дали писателката Харпър Лий е изнудвана от издатели и литературни агенти да публикува романа си „Go Set a Watchman“, съобщи „Индипендънт“. Разследването е започнало миналия месец. Причината за него е анонимен сигнал от лекар, който работи в старческия дом в Монровил, където живее авторката на „Да убиеш присмехулник“.

Интервюирани са служители на старческия дом и на издателството на Лий, „HarperCollins“, както и познати на семейството и съседи. Харпър Лий също е разпитана. Засега няма индикации, че писателката е използвана или малтретирана по някакъв начин от издателската къща. Тя е отговаряла приветливо на въпросите на служителите на организациите „Human Resources Department“ и „Alabama Securities Commission“, които ръководят разследването.

Съмненията за това доколко 88-годишната Лий е напълно наясно с действията на нейните издатели и всички събития около „Go Set a Watchman“ циркулират в публичното пространство още от момента, в който стана ясно, че тя ще публикува нова книга след „Да убиеш присмехулник“. Американската класика дебютира на книжния пазар през далечната 1960 г. От тогава насам авторката прави всичко възможно да страни от светлините на прожекторите и представителите на медиите.

Сред интервюираните във връзка със случая е и Марджа Милс, публикувала дискусионната биография на Харпър Лий, „The Mockingbird Next Door“, през лятото на 2014 г. Припомняме, че тогава Милс представи книгата си като оторизирана биография, но писателката отрече. Милс сподели с разследващите своя кореспонденция със сестрата на Лий, Алис. Алис Лий почина на 103 години през ноември миналата година.

Алис пише, че Харпър не помни повече от една минута и се изненадва от всичко, което чуе. Тя изглеждала разумна в разговор, но мигове по-късно забравяла всичко, твърди Милс.

Свързани заглавия
Харпър Лий към журналист: Махай се!

Харпър Лий е „наранена и унижена“ от спекулациите, че е подведена да публикува „Go Set a Watchman“

Новата книга на Харпър Лий трябвало да бъде част от трилогия

Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

197005_b

„И страж да бди на пост“ вече е в книжарниците

Дългоочакваното продължение на превърналия се в съвременна класика роман на Харпър Лий „Да убиеш присмехулник“ …