Начало / Свят / Джъстин Марози спечели „Ondaatje Prize“

Джъстин Марози спечели „Ondaatje Prize“

Английският журналист и писател Джъстин Марози спечели наградата „Ondaatje Prize“, съобщи британският „Телеграф“. Марози беше отличен за книгата си „Baghdad: City of Peace, City of Blood“, която представлява исторически портрет на Багдад в древността. Той прибавя към сметката си 10 000 паунда.

Отличието се дава от Кралското литературно общество в Обединеното кралство. Наградата се присъжда за художествена, нехудожествена проза или поезия, която пресъздава „духа на дадено място” и е написана от жител на Великобритания или Ирландия. Учредена е през 2004 г.

Книгата на Марози е първата за древен Багдад, публикувана на английски език, от 80 години насам. Авторът е бивш международен кореспондент и е прекарал по-голямата част от последното десетилетие в Ирак. Работил е също така в Афганистан, Сомалия и Дарфур.

„Книгата е едновременно историческо четиво и лично отдаване на почит на един обичан град. Научният текст е вплетен в една интересна история. Всичко това създава едно необикновено и емоционално преживяване за читателя. Всяка страница показва различна страна на града. Красива и ужасяваща, тази книга е голямо постижение за автора“, сподели Таш Ау, писател и член на журито.

Марози е роден през 1970 г. Публикувал е 5 исторически книги. Работил е за Би Би Си, „Файненшъл Таймс“ и „Икономист“. Членува в Кралското географско общество.

Свързани заглавия
Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“

Филип Хеншър спечели „Ondaatje Prize”

Фото: justinmarozzi.com

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …