Начало / Свят / Филип Хеншър спечели „Ondaatje Prize”

Филип Хеншър спечели „Ondaatje Prize”

Филип Хеншър спечели наградата „Ondaatje Prize”, съобщи thebookseller.com. Той получи приза за своята книга „Scenes from an Early Life”. Хеншър ще прибави към сметката си 10 000 паунда. Отличието се дава от Кралското литературно общество във Великобритания. Награждава се художествена, нехудожествена проза или поезия, която отбелязва „духа на дадено място” и е написана от жител на Великобритания или Ирландия. Съществува от 2004 г.

Романът разказва за детството на Завед Махмуд в Бангладеш. Махмуд е съпруг на Хеншър и в момента е адвокат в ООН. Журито се изказа изключително ласкаво за книгата на Хеншър, наричайки я „триумф на силата”. Екипът допълни, че произведението може да накара читателя да „вкуси и усети около себе си един непознат за него свят”.

Филип Хеншър е английски писател, критик и преподавател, роден през 1965 г. Написал е осем романа, един сборник с разкази и две книги с есета.  От 2005 г. преподава творческо писане в университета „University of Exeter”. От 2000 г. насам редовно е обявяван в списъка на 100-те най-влиятелни ЛГБТ хора във Великобритания.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …