На фокус
Начало / Свят / Алис Нотли ще получи наградата за поезия „Рут Лили“

Алис Нотли ще получи наградата за поезия „Рут Лили“

Алис Нотли ще получи наградата за поезия „Ruth Lilly Poetry Prize“, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Отличието се връчва за цялостен принос, а паричната премия от 100 000 долара го прави едно от най-доходоносните в сферата. То е кръстено на американката Рут Лили, известна с благотворителната си дейност към организации и фондации, свързани с поезия. Официалната церемония, на която Нотли ще бъде наградена, ще се проведе на 8 юни в Чикаго.

Алис Нотли е родена през 1945 г. в Аризона. Израснала е в Калифорния, но сега живее в Париж. Публикувала е повече от 30 книги, като писателската й кариера старира през 1971 г. с „165 Meeting House Lane“. Само тази година има 2 издания – „Certain Magical Acts“ и „Benediction“.

„Успях да си изградя собствен стил във време, в което почти нямаше жени, които да пишат поезия, а впоследствие си изградих собствен стил и като млада майка. Затова допринесоха децата ми, близки и приятели, други поети. Изслушвах всеки, който имаше да каже нещо. Знаех, че не мога да чуя всеки един, но се опитвах. Вярвам, че поезията е за всички“, коментира Нотли.

Свързани заглавия
Мари Понсът ще получи наградата „Ruth Lilly Poetry Prize”

Фото: poets.org

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …