Начало / Свят / Родители протестират срещу „За мишките и хората“ от Стайнбек и „Ловецът на хвърчила“ от Халед Хосейни

Родители протестират срещу „За мишките и хората“ от Стайнбек и „Ловецът на хвърчила“ от Халед Хосейни

Родители в САЩ изразиха нежеланието си децата им да изучават доказани романи като „За мишките и хората“ от Джон Стайнбек и „Ловецът на хвърчила“ от Халед Хосейни, съобщи „Гардиън“. Причината и при двата отделни случая е идентична – проблем за тях са обидните изрази и някои от темите, които са използвани от авторите.

Оплаквания от родители принудиха комитета, който отговаря за учебните планове в града Кор Дълейн, Айдахо, да премахне класиката на Стайнбек от учебната програма. Според майката Мери Джо Фини, изрази като „копеле“ и „по дяволите“, използвани от писателя, правят книгата му неподходяща за ученици на 14-15 години.

Книгата на Стайнбек излиза през 1937 г. и описва трудностите на селскостопанските работници по време на Великата депресия. Макар да е признато за класика, заглавието е едно от най-често оспорваните в САЩ от 1953 г. насам.

Също тази седмица родител се оплака от присъствието на „Ловецът на хвърчила“ в учебната програма. Това се случи в Ашвил, Северна Каролина. Майката Лиса Болдуин коментира:

„При описанието на книгата учител спомена, че в нея има изнасилване. Но не каза, че става въпрос за изнасилване на дете и че има хомосексуален акт. Това са неща, които родителите трябва да знаят.“

За сега романа от 2003 г. е махнат от класните стаи, като предстои специален комитет да преразгледа оплакването на Болдуин. Интересно е да се отбележи, че майката пък протестира срещу махането от учебната програма на култовия роман на Ерих Мария Ремарк, „На Западния фронт нищо ново“.

Свързани заглавия
Най-новата театрална адаптация на „За мишките и хората“ тръгва и в кината

Махат „Да убиеш присмехулник” и „За мишките и хората” от британската учебна програма
Майкъл Гов отговори на критиките за премахването на „Да убиеш присмехулник“ и „За мишките и хората“ от учебната програма във Великобритания
Нова постановка по „За мишките и хората“ на „Бродуей“

„За мишките и хората“ тук

„Ловецът на хвърчила“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

full-size-bust-of-john-steinbeck

Стайнбек е голям заради тъгата, която носи в себе си

Награждаваният и с Пулицър, и с Нобел писател е роден в края на февруари преди …