Начало / Свят / Дийпак Чопра към бизнесмените: Не се фокусирайте върху парите. Променяйте животи

Дийпак Чопра към бизнесмените: Не се фокусирайте върху парите. Променяйте животи

„Не се фокусирайте върху парите. Насочете съм към това да променяте животи!“ С тези думи се обърна към бизнес-лидерите в Маями световноизвестният духовен водач и лектор Дийпак Чопра, цитиран от www.cnbc.com.

„Прекарвам много време в Силициевата долина. Когато съм там обичам да седна в някое заведение или в ресторанта на хотел „Четири сезона“ и да наблюдавам забързаните хора. Това, което виждам, е, че тези хора са в постоянен стрес, без план за измъкване. То е като да разделите плячката преди още да сте се качили на влака. Мисля, че предприемачите гледат от грешната страна на живота. Бизнесмените трябва да се запитат не „Как да направя повече пари?“, а „Как мога да помогна на хората и да подобря тяхното благосъстояние?“, казва още Чопра. Той настоява към промяна на ценностната система на управниците, които да акцентират върху развитието в цялата верига – производство, услуги,  инвеститори, но и служители, клиенти. „Ако вашите служители са щастливи, вашите клиенти ще се радват. Ако вашите клиенти са щастливи вашите инвеститори ще бъдат щастливи. Всички те са част от една  по-голяма екосистема. Трябва да има промяна на манталитета. Само така можете да постигнете дългосрочен успех“, казва Чопра.

Според него предприемачите трябва да бъдат „просветени лидери“, което означава да бъдат добри слушатели, да разбират на емоциите на хората.  Подобряването на общото благосъстояние на човечеството трябва да бъде крайната цел за всеки бизнес, добавя Чопра.

„Ние живеем в едно глобално общество. Старомодната идея, че вашата страна е границата на вашето предприемачеството е отживелица. Вашият бизнес трябва да бъде глобален, трябва да засегне хората. Това се отнася както за новостартирали бизнесмени, така и за наложилите се“, казва авторът на „Рецепта за пълно щастие“, „Лидерът“ и много други.

Свързани материали:

Дийпак Чопра подкрепи каузата на „Четящия човек“

Книги от Дийпак Чопра тук