Начало / Свят / Тунизийски автор получи арабския „Букър“

Тунизийски автор получи арабския „Букър“

Тунизийският автор Шукри ал-Мабкоут триумфира с наградата „International Prize for Arabic Fiction“, по-известна като арабския „Букър“, съобщи Би Би Си. Той беше отличен за романа си „The Italian“. Мабкоут получава общо 60 000 долара парична премия и гарантирано публикуване на книгата му на англоезичния книжен пазар.

„The Italian“ е дебютният роман на родения през 1962 г. автор. Арабска пролет вдъхновява Шукри ал-Мабкоут да публикува книгата. Той казва, че е могъл да изкаже мнението си и чрез поредица статии за някой вестник, но е избрал формата на романа.

Изданието обхваща важен период от тунизийската политическа история, като разказва за втория президент на Египет, Гамал Абдел Насер, който получава прякора Италианеца заради външния си вид. Четивото беше определено от екипа на журито като „удивително“ и „произведение на изкуството“.

Шукри ал-Мабкоут е една от най-влиятелните фигури на културата в Тунис. Той е има докторска степен по литература и е ректор на университета „Manouba University“. Издава и няколко литературни списания. Той сподели, че възнамерява тази година да публикува втори роман, а след това и сборник с поезия.

Свързани заглавия
Обявени са номинираните за арабския „Букър“

Книга за Франкенщайн беше отличена с арабския „Букър“

Сауд Алсануси спечели арабския „Букър“
Раби Джабер спечели арабския „Букър”
Раби Джабер, носител на арабския „Букър”: Романите принадлежат на читателите
Суадитка и мароканец печелят арабския Букър

Фото: arabicfiction.org

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …