Начало / Свят / Емили Сейнт Джон Мандъл спечели наградата „Артър Кларк“

Емили Сейнт Джон Мандъл спечели наградата „Артър Кларк“

Емили Сейнт Джон Мандъл спечели литературната награда за научна фантастика „Артър Кларк“, съобщи „Гардиън“. Мандъл беше отличена за романа си „Station Eleven“. Тя прибавя към сметката си 2015 паунда. Паричната премия на отличието съответства на годината, в която то се връчва.

„Station Eleven“ излезе през 2014 г. Книгата беше определена за една от най-добрите през годината. Действието на романа се развива в САЩ, 20 години след като унищожителен грип е изтрил от лицето на Земята почти цялото човечество. Книгата изследва теми като силата на паметта и нуждата на хората от култура и изкуство.

Андрю М. Бътлър, председател на журито, отбеляза, че книгата е нестандартна, защото не се фокусира върху оцеляването на човечеството, а оцеляването на културата. Победителката сподели, че тя не определя жанра на романа си като научна фантастика, но няма нищо против той да е смятан за такъв.

„Не мисля, че „Station Eleven“ е научна фантастика, но май аз съм единствената на това мнение. Очевидно, ако пишеш литература, чието действие се развива в бъдещето, моментално тя се категоризира като научна фантастика. Аз гледам на книгата като на история за това какво остава, когато загубим всичко и колко важно всъщност е изкуството за нас“, коментира Мандъл.

„Arthur C Clarke award” носи името на класика в жанр научна фантастика Артър Кларк. Дава се за роман, публикуван във Великобритания през предната година.

Емили Сейнт Джон Мандъл е канадска писателка, родена през 1979 г. От 2009 г. насам е публикувала 4 романа. След признанието, което продължава да получава, „Station Eleven“ ще бъде адаптирана на големия екран от продуцента Скот Стайндорф.

Свързани заглавия
Крис Бекет спечели наградата „Артър Кларк”
Джейн Роджърс спечели наградата „Артър Ч. Кларк”
Южноафриканска писателка спечели наградата „Артър Кларк”

Фото: emilymandel.com

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …