Начало / Свят / Сауд Алсануси спечели арабския „Букър”

Сауд Алсануси спечели арабския „Букър”

Сауд Алсануси спечели наградата „International Prize for Arabic Fiction”, известна още като арабския „Букър”, съобщи thebookseller.com. Той беше отличен за романа си „The Bamboo Stalk”. Алсануси стана първия писател от Кувейт, който печели приза, както и най-младият победител – на 31 години. Той ще прибави към сметката си 50 000 долара.

„The Bamboo Stalk” разказва за връзката между кувейтски богаташ и слугиня от Филипините, както и техния син, на когото се налага да се сблъска със стереотипите и предразсъдъците в страните от Близкия Изток. „Журито се съгласи, че това е роман от страхотно качество, както от артистична, така и от социална и хуманитарна гледна точка”, коментира председателя на журито, египетският писател Галал Амин.

„International Prize for Arabic Fiction” съществува от 2007 г. Отличието се провежда с подкрепата на „Booker Prize Foundation” в Лондон. Останалите номинирани ще получат по 10 000 долара.

Сауд Алсануси е кувейтски писател и журналист, роден през 1981 г. Публикувал е два романа – „The Prisoner of Mirrors” и „The Bamboo Stalk”. Той пише за вестник „Al-Qabas”.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …