Начало / Свят / Книга за Франкенщайн беше отличена с арабския „Букър“

Книга за Франкенщайн беше отличена с арабския „Букър“

Книга, вдъхновена от историята на Мери Шели за Франкенщайн, беше отличена с наградата „International Prize for Arabic Fiction“, известна още като арабския „Букър“, съобщи thebookseller.com. Става въпрос за „Frankenstein in Baghdad“ от Ахмед Саадауи. Саадауи беше обявен за победител късно снощи на церемония в Абу Даби. Той получава 50 000 долара, допълнителни 10 000 заедно с останалите номинирани и осигурено публикуване на творбата му на англоезичния книжен пазар.

Действието в „Frankenstein in Baghdad“ се развива през пролетта на 2005 г. в Багдад. Бедняк събира части от телата на убитите в експлозии и сглобява ново тяло. То е обладано от изгубена душа и се събужда, след което започва да търси отмъщение за смъртта на всички убити, от чиито части е създадено.

Саад Албазей, академик, литературен критик и председател на журито, похвали книгата за нейната многопластовост и допълни, че тя носи в пълна степен духа на арабската проза. Книгата получи похвали заради различните гледни точки, от които е представено повествованието.

Ахмед Саадауи е иракски писател, поет и сценарист, роден през 1973 г. Той е един от най-обещаващите арабски автори. Публикувал е сборника с поезия „Anniversary of Bad Songs“, както и трите романа „The Beautiful Country“, „Indeed He Dreams or Plays or Dies“ и „Frankenstein in Baghdad“.

Фото: arabicfiction.org

Свързани заглавия
Станаха ясни претендентите за арабския „Букър“

Сауд Алсануси спечели арабския „Букър“
Номинираните за арабския „Букър” бяха обявени
Раби Джабер спечели арабския „Букър”
Раби Джабер, носител на арабския „Букър”: Романите принадлежат на читателите
Суадитка и мароканец печелят арабския Букър
Тиранията и корупцията са темите на номинираните книги за арабския „Букър”

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …