Начало / Свят / Още писатели се присъединиха към протестите срещу наградата на ПЕН клуба за „Шарли ебдо“

Още писатели се присъединиха към протестите срещу наградата на ПЕН клуба за „Шарли ебдо“

Още писатели се присъединиха към протестите срещу наградата, която ПЕН клуба ще връчи на „Шарли ебдо“. Организацията на писателите ще отличи изданието с приза за свобода на изразяване „Freedom of Expression Courage Award“. 26 автори поставиха подписите си под писмо против награждаването на френското сатирично списание. Към Питър Кери, Майкъл Ондатджи, Франсин Проуз и Теджу Коул се присъединиха Джойс Карол Оутс, Джуно Диас, Рейчъл Къшнър и др.

„Има много важна разлика между защитаването на свободата на изразяване и награждаване на изразяване, което надминава рамките на допустимото. Списанието искрено демонстрира презрението си към организираната религия. Но в неравното общество, в което живеем, една и съща обида има различен ефект“, пише в писмото.

Споменава се също, че голям процент от френското население е съставено от мюсюлмани заради колониалната политика на страната в миналото, а карикатурите на „Шарли ебдо“ били съзнателен опит за унижаване и обиждане именно на тази част от населението.

Поетесета и романистка Джойс Карол Оутс, която нееднократно е правила противоречиви коментари в миналото, засягащи раса, социална класа и полови различия, написа поредица съобщения в „Туитър“. Оутс заяви, че подкрепя ПЕН клуба, въпреки че не е съгласна с всичките му решения.

Във вторник Салман Рушди, автор на скандалната книга „Сатанински строфи“, принудила го да се укрива 9 години, нарече „женчовци“ (pussies – от англ. език. – бел. ред.) писателите, които са против връчването на наградата на „Шарли ебдо“.

Свързани заглавия
Салман Рушди нарече „женчовци“ писателите, които са против наградата на ПЕН клуба за „Шарли ебдо“

Награда на ПЕН клуба за „Шарли ебдо“ предизвика протести на писатели

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

39-5882875d70ba085ab1c

Финландка, пишеща на шведски, стана писател на Скандинавия

Моника Фагерхолм създава романи за човешките отношения Северният съвет ѝ отсъди тазгодишната си литературна награда, …