Начало / Свят / Нова биография на Стив Джобс, подкрепена от „Епъл“, е на книжния пазар

Нова биография на Стив Джобс, подкрепена от „Епъл“, е на книжния пазар

Нова биография на Стив Джобс е вече на англоезичния книжен пазар, съобщи bgr.com. Изданието е озаглавено „Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader“ и е дело на хроникьора на компютърната революция Брент Шлендър. Книгата на Шлендър получи пълна подкрепа от ръководителите на „Епъл“, за разлика от оторизираната биография на Уолтър Айзъксън през 2011 г.

Шлиндър пише за работата на Джобс вече над 25 години. Книгата покрива периода, в който Стив Джобс се превръща от объркан и труден за комуникация младеж до един от най-влиятелните визионери. Заглавието е фокусирано повече върху извора на идеите на съоснователя на „Епъл“ и как той не се е притеснявал да взаимства от философията на други авторитетни изобретатели. Читателите ще могат да разберат и колко стриктен е бил Джобс по отношеие на новите продукти на компанията. Той е бил единствения, оторизиран да докосва първите физически копия от всеки продукт. В един период пък само той е бил човека, който е можел да говори публично за новите продукти.

Ръководителят на „Епъл“ Тимъти Кук не крие, че изобщо не хареса биографията на Джобс, дело на Уолтър Айзъксън. Кук е на мнение, че авторът е саботирал компанията и е описал Джобс като егоцентрик и човек, с когото никой не би искал да работи. „Епъл“ препоръчват на читателите да се доверят на „Becoming Steve Jobs“.

Припомняме, че именно Стив Джобс избра Уолтър Айзъксън за свой биограф. Айзъксън провежда над 40 интервюта с него и разговаря с над 100 негови настоящи и бивши колеги, приятели и роднини. Айзъксън споделя, че се е опитал да напише откровена биография, а не такава, фаворизираща „Епъл“. Той допълва, че е предупредил изрично Джобс, че няма да бъде идеализиран в книгата и е възможно много неща да не му харесат. Джобс не оказва никакъв натиск върху Айзъксън по време на неговата работа.

Изданието на Айзъксън се хареса на читателите и дълго време беше в челните позиции на бестселър листите. Книгата продължава да се чете години по-късно. Дали и изданието на Брент Шлендър ще има същото влияние предстои да разберем.

Свързани заглавия
Книгите, които са повлияли на Стив Джобс
Излиза книга от бивша приятелка на Стив Джобс
„Иноваторите“ от Уолтър Айзъксън излиза на български

„Стив Джобс: Единствената официална биография, одобрена от основателя на Apple“ тук

„Иноваторите“ от Уолтър Айзъксън тук

Прочетете още

snimka(2)

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач Избрахме необичаен начин – с цитат, …