Начало / Свят / Ясни са финалистите за „Букър“ за цялостен принос

Ясни са финалистите за „Букър“ за цялостен принос

Станаха ясни десетимата писатели, които се конкурират за престижния приз „Букър“ за цялостен принос, съобщи „Гардиън“. „Man Booker International Prize“ не бива да се бърка с приза „Букър“ за роман, който се връчва през октомври всяка година. Финалистите са Сесар Айра, Хода Баракат, Марис Конде, Миа Коуто, Амитав Гош, Фани Хау, Ибрахим Ал-Кони, Ласло Краснахоркай, Алън Мабанкоу и Марлене ван Ниекерк. Победителят ще бъде обявен на церемония в Лондон на 19 май. Той ще прибави към сметката си 60 000 паунда.

„За екипа на журито беше вълнуващо преживяване да четем тези автори, които ни представят истории от цял свят. Тяхното творчество обогатява света. То показва, че романът като жанр днес е в отлична форма. Той може да бъде емоционален, исторически точен, психологически и стимулиращ мисълта. Книгите на номинираните автори са плодове на дървото на знанието“, сподели председателката на журито Марина Уорнър.

„Букър“ за цялостен принос се дава от 2005 г. Връчква се на всеки 2 години, като се отдава почит на писатели за цялостното им творчество, а не за отделно издание. За приза се конкурират както англоезични писатели, така и такива, чието творчество се публикува на английски език. Сред предишните победители са Лидия Дейвис, Филип Рот и Алис Мънро.

Свързани заглавия
„Букър” за цялостен принос за авторката на къси разкази Лидия Дейвис

Руснак и китаец сред номинираните за „Man Booker International Prize”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booker shortlist 2023

Френска и каталонска писателки са основни конкуренти на Георги Господинов

„Времеубежище“ стои добре сред шестте финалисти за „Букър“ Първите оценки на краткия списък за международната …