Начало / Любопитно / Книгите, които са повлияли на Стив Джобс

Книгите, които са повлияли на Стив Джобс

Защо в „Епъл“ мислят различно? Защото, както казва Стив Джобс, компанията никога не е била просто технологична компания. „Причината, поради която „Епъл“ може да създава продукти като „iPad“, е, че винаги сме се опитвали да бъдем пресечена точка между технологиите и свободното изкуство“, казваше той. Именно интересът към хуманизма на основателя на фирмата дава на „Епъл“ толкова човешки облик. Визионерът Джобс обаче се появява, след като прекарва целия си живот в четене, факт, който подчертава и биографът му Уолтър Айзъксън в бестселъра си „Стив Джобс: Единствената официална биография, одобрена от основателя на Apple“. Сайтът businessinsider.com се зарови дълбоко в библиотеката на Джобс и предложи 9-те творби, които са имали най-голямо влияние върху бизнесмена в живота му.

Ето ги:

“Крал Лир“ от Уилям Шекспир
Истинското пътешествие на Стив Джобс в света на книгите започва в последните му две години в гимназията. „Тогава започнх да слушам много музика и да чета много книги, различни от технологичните, като Шекспир и Платон. Обожавах „Крал Лир“, признава Джобс пред Айзъксън.
Трагедията явно много е наподобявала приказка за младия Джобс, но той се поучава и от сюжета, в който един крал полудява и се опитва да раздели кралството си. „Крал Лир предлага истинско описание за това, което може да се обърка, когато загубиш властта над своята империя. Това е история, която би била поучителна за всеки изпълнителен директор“, казва и авторът на „Как да мислим като Стив Джобс“ Даниел Смит.

„Моби Дик“ от Херман Мелвил
Още една епична история, която Джобс опознава в годините на съзряването си. Айзъксън вижда връзка между капитан Ахаб, който е един от най-упоритите персонажи в литературата, и Стив Джобс. И двамата постигат много, учейки се от своя пряк опит повече отколкото от другите. „За мен моят китоловен кораб бяха колежите в Йейл и Харвард“, казва Джобс.

„The Collected Poems of Dylan Thomas“ от Дилън Томас
В гимназията Джобс открива още една своя страст – любовта си към римата, и в частност – към уелския поет Дилън Томас. Даниел Смит казва, че поезията на Томас е създала нови гледни точки за Джобс. Любимото му стихотворение е „Do not go gentle“.

„Be Here Now“ от Рам Дас
В края на 1972 г. Джобс започва да посещава „Рийд Колидж“, елитно художествено училище в Портланд. Тогава започва да използва много ЛСД и да чете много книги за спиритуализъм. Тази книга е наръчникът му за медитация и много му повлиява. „Тя ме промени. Мен и много мои приятели“, споделя Джобс.

„Diet for a Small Planet“ от Франсис Муур Лапе
Джобс побада на книгата на Лапе в първата година в „Рийд Колидж“. Книгата е бестселър за вегетарианството и храненето с богата на протеини храна, която продава над 3 млн. копия. „Заради нея изоставих месото“, настоява Джобс. Изданието има и друг ефект – това е началото на серия експерименти на основателя на „Епъл“ в областта на диетите.

„Mucusless Diet Healing System“ от Арнолд Ерет
Страстта на Джобс към диетите се засилва още повече, когато той прочита „Mucusless Diet Healing System“ от Арнолд Ерет. Ерет е германски диетолог, който препоръчва хранене със сокове. „Открих моя собствен хранителен режим“, казва Джобс за книгата. Изданието го подтиква към някои наистина крайни стъпки, които дори го вкарват в болница.

„Автобиография на един йогин“ от Парамаханса Йогананда
Джобс прочел книгата, когато бил в гимназията. След това я прочел отново в една къща в Хималаите. „Беше копие на английски език, оставено от предишен посетител. Всъщност я прочетох няколко пъти, защото нямаше много с какво да се развличам.  Обикалях от село на село, докато се възстановявах от дизентерия. Въпреки болестта книгата остана много важна част от живота ми, която препрочитах с годините“, споделя Стив Джобс.

„Зен – ум, ум на начинаещ“ от Шунрю Сузуки
След като се връща от Индия Стив Джобс запазва интереса си към медитацията. Една от причините е мястото, където живее. През 70-те Калифорния е мястото, където дзен будизмът има най-голяма популярност в Америка.  Джобс дори посещава лекции на Шунрю Сузуки. Сузуки  е японски монах, който става известен с книгата си. И създдателят на „Епъл“ се запалва по будизма. „В един момент това наистина се превърна в толкова важно нещо за него, че чак не се търпеше“, казва най-добрият приятел на Джобс от онова време Даниел Котке.
„От тогава дзен има огромно значение за мен. В един момент дори си мислех да се преместя в манастира Ейхей-джи, но духовният ми наставник ме убеди да остана в Калифорния“, казва Стив Джобс на Айзъксън.

„The Innovator’s Dilemma“ от Клейтън Кристенсен
В историята си компанията „Епъл“ постоянно се самоизяжда, както става с технологиите  на „iPhone“ и „iPod“. Джобс е бил достатъчно прозорлив, за да разбере, че канибализмът е необходимо изискване за растежа. До този извод го води книгата на Клей Кристенсен – тя изследва компании, които са разрушени от собствения си успех, след като остават свързани с най-силния си продукт въпреки естественото развитие на технологиите . „Важно е даправим тези трансформации заради това, което Кристенсен нарича „дилемата на иноватора“, споделя Джобс.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …