Начало / България / Румен Данов: „Взривоопасните точки на Европа“ е прогнозата на Фридман за ЕС

Румен Данов: „Взривоопасните точки на Европа“ е прогнозата на Фридман за ЕС

Румен Данов – експерт по национална сигурност, представи новата книга на Джордж Фридман „Взривоопасните точки на Европа. Евросъюзът – фалит или възход“ в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“. Българското издание излезе само два месеца след американската премиера. Ето какво каза Данов:

„Трябва да знаем, че Джордж Фридман – авторът на „Взривоопасните точки на Европа. Евросъюзът – фалит или възход“, е изключително уважавана личност. Неговият институт „Стратфор“ е институция в САЩ. Мнозина го наричат тайното или сенчесто ЦРУ. Самият Фридман е определян като магьосника със стъклена топка; като майстор на политическата магия.

„Взривоопасните точки на Европа. Евросъюзът – фалит или възход“ си струва да бъде прочетена. Искам да подчертая, че това е изцяло политически текст. Текст за стратегии и прогнози. Да, той е противоречив, но навсякъде по света е аплодиран. Добре премислен и отлично платен. Липсва ми институционалността на Европа, но той е насочен към интелигентния читател. Големият въпрос е как управляващите в САЩ ще прочетат и разгадаят взривоопасните точки в Европа.

Голяма част от прогнозите за тях, които прави Фридман, се сбъдват. Както добрите, така и лошите. Вторите засягат най-вече Украйна и точно там авторът концентрира своето внимание като прави най-детайлните коментари за бъдещето на Стария континент.

Проблемите с ненавистта и болката в Европа са многовековни, а всичко, което ги произвежда, обикновено опира до националните граници. Именно в това е силата на европейския проект. Той предлага наистина универсално решение на глобалния конфликт. Ако успее, най-голямата изненада ще бъде за Фридман, защото той не е голям оптимист за бъдещето на Европа, за разлика от нас. Въпреки противоречията на Стария континент смятам, че силата и отговорността за преодоляването им са в европейските институции. Те трябва да работят и да произвеждат политики, който ще премахнат разногласията. Животът на Европейския съюз все още е много кратък и противоречията се преодоляват в движение. Макар да е в криза, ЕС не само продължава да е, но и ще бъде матрица за развитието на света. Затова книгата просто трябва да се много внимателно“.

Свързани заглавия

Новият политически бестселър на Джордж Фридман с премиера в „Хеликон-Витоша“

„Взривоопасните точки на Европа. Евросъюзът – фалит или възход“ от Джордж Фридман (анотация и откъс)

Джордж Фридман: За САЩ е важно да няма хегемон в Европа

„Взривоопасните точки на Европа. Евросъюзът – фалит или възход“ тук