Начало / Свят / Биографията на Филип Рот излиза отново след сексуален скандал

Биографията на Филип Рот излиза отново след сексуален скандал

Нов издател пое риска да предложи книгата

5770

Филип Рот”, както се казва простичко биографията, излезе с марката на W. W. Norton&Company. Скоро след като мемоарното четиво се появи в книжарниците обаче избухна скандал покрай името на автора Блейк Бейли. Заради обвиненията в сексуален тормоз обаче тиражът беше изтеглен от книжните магазини и изпратен за претопяване. При това в този момент книгата на Бейли вече беше попаднала сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс”. Писателят, който е известен именно с биографичните книги, които е създал, отхвърли обвиненията.

Сагата получи развитие, след като от Skyhorse Publishing обявиха, че поемат риска и ще отпечатат отново биографията на Филип Рот. Книгата ще се появи повторно в книжарниците тази есен

philip2

Перипетиите около изданието силно напомнят за проблемите на Уди Алън. Преди година издателите от Hachette Book Group отказаха да публикуват автобиографичната му книга „Само да вметна”, тъй като над главата на режисьора отново бяха надвиснали тъмните облаци на обвинения от сексуален характер. Точно Skyhorse Publishing се решиха да пренебрегнат отрицателното обществено мнение и публикуваха спомените на 85-годишния кинаджия.

Блейк Бейли ползва целия архив на Филип Рот, за да напише биографията му. Началото на проекта е сложено през 2012-а, когато авторът на „Синдромът Портной” е още жив. По страниците е целият му живот – от детските години в еврейско семейство до славните години, когато е сред най-известните писатели в света. Една от заръките му към Бейли гласи: „Напиши го така, че на хората да им е интересно!

Лира.бг по материали от АП

Прочетете още

07d5f2e4ff704224bc99d95dae40d8fc651156e1-2560x1080

Пет противоречиви факта за Филип Рот

Създава свой стил и вечно търси идентичността си Американският писател е роден преди 90 години …