Начало / Свят / Три дебютантки са сред номинираните за награда „Stella“

Три дебютантки са сред номинираните за награда „Stella“

Три дебютантки са сред номинираните за отличието „Stella“, съобщи „Гардиън“. Това е най-голямата литературна награда в Австралия за книги, писани от жени. Дебютантките са Максин Бенеба Кларк с „Foreign Soil“, Елън ван Нийрвен с „Heat and Light“ и Емили Бито с „The Strays“. Останалите финалистки са „The Invisible History of the Human Race“ от Кристин Кенийли, Софи Лагуна с „The Eye of the Sheep“ и „The Golden Age“ от Джоан Лондон.

Победителката ще бъде избрана на специална церемония в Мелбърн на 21 април и ще получи 50 000 долара. Останалите претендентки ще получат по 2 000 долара. Тази година е третото издание на отличието, което беше учредено, за да подобри имиджа на австралийската литература, дело на жени. През 2014 г. го спечели Клеър Райт за книгата си „The Forgotten Rebels of Eureka“.

„Книгите на номинираните са много разнообразни. Те обхващат различни периоди от австралийската история, сред тях има сборник с разкази, научно и социално изследване и спекулативна проза. Основните теми на всяко заглавие са уникални“, сподели Керин Голдсуърди, критик и председателка на журито.

Свързани заглавия
Клеър Райт спечели най-голямата литературна награда в Австралия за жени

Фото: thestellaprize.com.au

 

Прочетете още

sestry

Сестри Палавееви тръгват на турне

Алек Попов ще представи през май едно от най-странните и заедно с това най-успешни творения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *