Начало / България / Премиерата на „За кожата на Кадафи“ на Румяна Угърчинска предизвика огромен интерес

Премиерата на „За кожата на Кадафи“ на Румяна Угърчинска предизвика огромен интерес

Поети, писатели, кинаджии,  телевизионери, разузнавачи и десетки фенове уважиха Румяна Угърчинска за българската премиера на книгата й „За кожата на Кадафи. Тайната история на терора“. Представянето бе в столичната книжарница „Хеликон-България“, която се оказа тясна за всички почитатели на разследващата журналистка.

„Трябва да признаем, че България има една истинска звезда в сферата на разследващата журналистика.  Румяна Угърчинска е канена и има материали и интервюта в най-авторитетните медии и телевизии. Това се дължи на нейните книги. Учудвам се как го прави. Тя прониква толкова дълбоко зад кулисите, както никой друг.  В новата й книга читателите могат да проникнат дълбоко не само в кризата с нашите медици. Това е само един период от 40-годишен терор. Книгата й разкрива подробности за световната, европейската и световната политика. Българското издание е осъвременено и различно от френското. То е по-увлекателно от бестселъров шпионски трилър, тъй като зад него има много документи и факти“, каза преводачът на книгата Гриша Атанасов.

„Знам, че интересът към Либия у нас не е толкова силен. В България смятаме, че това е далечна страна, която не ни засяга. Но не е така. България и Либия имат много обща история. Докато пишех книгата, контактувах с много либийци и всяко семейство там имаше история с някой българин, бил той лекар или строител. Винаги ме посрещаха с усмивка. Днес в Либия воюват с Ислямска държава. Но тази война е и за нас, защото ако те не спрат терора, екстремистите ще дойдат в Европа“, каза Угърчинска.

Тя разкри и много подробности и факти, включени в „За Кожата на Кадафи. Тайната история на терора“. Разказа и за операцията „Ел Дорадо“ и бомбардировките над Либия, поръчани от президента на САЩ тогава Роналд Рейгън и българското участие срещу кампанията. По темата се включи бившият разузнавач ген. Тодор Бояджиев.

„Евтушенко казвал: „Когато истината се покрие с мълчание, тя става лъжа“. Румяна прави точно това – разбулва истината“, каза Бояджиев.

„За Кожата на Кадафи. Тайната история на терора“ тук