Начало / Свят / Деветима писатели получиха по 150 000 долара от университета „Йейл“

Деветима писатели получиха по 150 000 долара от университета „Йейл“

Университетът „Йейл“ раздаде наградите „Windham-Campbell“, съобщи yale.edu. С по 150 000 долара бяха наградени деветима писатели, в категориите за художествена, нехудожествена проза и драма. Победителите са Теджу Коул, Хелон Хабила и Иван Владиславич в категорията за роман, Едмънд де Ваал, Джеф Дайър и Джон Джеремая Съливан в тази за нехудожествено издание, както и драматурзите Джаки Сибълс Дръри, Хелън Едмъндсън и Деби Тъкър Грийн.

Наградите „Windham-Campbell“ бяха учредени през 2011 г. в чест на романиста Дейвид Уиндхам и Санди Кембъл – негов съветник. Призовете се дават от университета „Йейл“, като първото издание беше през 2013 г. Получават ги „автори на английски език на всякакъв етап от тяхната кариера, за изключителен принос в сферата на художествената, нехудожествената проза и драматургията”. Целта е писатели да получат финансова подкрепа, за да могат спокойно да преследват артистичните си интереси и цели.

Уникалната черта на отличията е, че няма предварителни номинации. Носителите на наградите са избирани от специален селективен комитет.

Южноафриканецът Владиславич коментира:

„Замаян съм. Това е невероятно щедър жест, който ще направи решителна разлика в моя живот. Благодаря за признанието на моето творчество до момента, както и за подкрепата за бъдещите ми начинания.“

Свързани заглавия
„Йейл” изненада с по 150 000 долара деветима писатели

Прочетете още

Pulitzer

Нобеловата награда за литература ще е за жена според букмейкърите

Сред десетте вероятни победители има само трима мъже Нобеловите награди за литература всъщност ще са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.