Начало / Свят / Една трета от испанците предпочитат електронни книги

Една трета от испанците предпочитат електронни книги

Една трета от читателите в Испания предпочитат електронни книги, разкрива изследване на фондацията „Телефоника“, цитирано от elnortedecastilla.es. Сред причините е по-ниската им цена, в сравнение с хартиените книги, както и удобството да се четат няколко книги едновременно от едно устройство, отчитат на Иберийския полуостров.

„Има глобална промяна в навиците на четене в страната“, признава и изпълнителният директор на „MFI Business School“ и шеф на съвета по образование Карлос Мартинес. Според проучването близо една трета от населението рядко посяга към книга.

Пазарът на електронни книги процъфтява за сметка на хартиените издания. През първите две тримесечия  на 2014 г. приходите от продажба на книги са 398,6 млн. евро, което със 6,6% по-малко отлколкото през 2013 г., когато са продадени с 427 млн. най-много книги са купувани в Каталуния, Мадрид и Андалусия. Според проучването спадът в продажбите на книги в сравнение с последните 10 години е близо 19%. Изследване на гилдията на издателите потвърждава тези резултати и допълва, че има 8% ръст на покупките на електронни книги. Те отчитат и факта, че ползвателите на електронни книги, четат повече от тези, които прибягват към традиционните книги. Общо за книги в Испания през 2014 г. са похарчени над 80 260 000 евро, казват статистиците.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …