Начало / Свят / Наградите „Пулицър“ родиха парадокс

Наградите „Пулицър“ родиха парадокс

2023-а ще остане в историята на американските отличия

medium_2023-05-10-11ce01eba4

За първи път всъщност приза за литература получиха двама авториБарбара Кингсолвър с нейната Demon Copperhead и Ернан Диас, чиято книга „Богатство“ е издадена и на български. Журито пък председателстваше Колсън Уайтхед, който също има „Пулицър“ за познатата и у нас “Подземната железница”.

50-годишният Диас показа, че притежава талант и с дебюта си – In the Distance, както се казваше първата му книга, също влезе сред финалистите за „Пулицър“. Доктор по философия, той е роден в Аржентина, за да заживее със семейството си Швеция. После се завръща в родината си, но пътува за Лондон, за да продължи там образованието си. Последната му спирка засега е Ню Йорк.

„Богатство“ се харесва на критиката – книгата влезе и в дългия лист за „Букър“, а ето че сега е на върха. Близо 400-те страници на романа отвеждат читателя век назад във времето, но пред очите ни постепенно се разкрива цялата наша епоха на фалш, финансово издигане, провалящи се отношения и нещастие.

Диас пише своята „Богатство“ и в чест на великани от мащаба на Хенри Джеймс и Хорхе Луис Борхес. Междувременно HBO започна снимки и на минисериал, базиран на романа. В една от ролите е Кейт Уинслет.

Втората носителка на „Пулицър“ в тази уникална година е дама, която също не пести страници, когато иска да разкаже някоя история. Demon Copperhead на Барбара Кингсолвър е дебел том, посветен на фиктивен артист. Чрез съдбата му писателката разказва за разтърсващата първа половина на миналото столетие. Героят, чиято съдба е променена насила, намира спасение в четенето и писането на дневник. По страниците се появяват и много от истинските лица на епохата, бродим с тях между Мексико и САЩ, за да открием щастието заедно с главния герой.

Кингсолвър, която е позната у нас с „Евангелие на отровното дърво“, признава, че е опитала да създаде модерна версия на „Дейвид Копърфийлд“. Само че викторианският дух е заменен от атмосферата на американския юг. Хубавото е, че също като Дикенс, и тя запазва вярата, че добрата книга е способна на всичко… Дори на това да промени човешка съдба.

Pul

Наградите „Пулицър“ предложиха изненада – в категорията за литература (Pulitzer Prize for Fiction) през 2023-а има двама победители

Информация и снимки: The Sun, India.Postsen и Pickey

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …