Начало / Свят / Джордж Р. Р. Мартин: Религиите не могат да бъдат игнорирани във фентъзи жанра, имат прекалено голямо значение за историята

Джордж Р. Р. Мартин: Религиите не могат да бъдат игнорирани във фентъзи жанра, имат прекалено голямо значение за историята

Джордж Р. Р. Мартин гостува на културната общност в Ню Йорк „92Y“ по повод публикуването на нова негова книга, съобщи mediabistro.com. Не става въпрос обаче за следващата част от „Песен за огън и лед“. На книжния пазар излезе „The World of Ice & Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones“ – обяснително произведение за света на популярната фентъзи сагата. Мартин говори за религиите, за разликите между него и Дж. Р. Р. Толкин и за своето творчество.

„Религиите не могат да бъдат игнорирани във фентъзи жанра. Те имат прекалено голямо значение за историята. Светът е белязан от религиозни войни – кръстоносните походи, джихад и т.н. Нещата, които се случват, няма как да не окажат влияние върху нас“, сподели писателят.

Мартин, като всеки автор на фентъзи, работи в сянката на Дж. Р.Р. Толкин. Но казва, че подходът му е коренно различен от считания за баща на този жанр. Толкин бил лингвист и учен. Той посветил много повече време и внимание на езиците и структурата на Средната земя, отколкото на историите, които се случват в нея. Докато Мартин започвал книгите си с героите и техните истории. Освен това, в наши дни контекстът бил от много по-голямо значение, защото е задължително условие, изисквано от читателите на този тип романи.

Мартин коментира бестселър поредицата си „Песен за огън и лед“. Той отново отказа да даде информация кога феновете му могат да очакват шестата част, „The Winds of Winter“. Писателят заяви, че все още се надява да завърши епоса в седем части, но не обещава нищо, отбелязвайки, че първоначалната му идея е била за трилогия.

Свързани заглавия
Излиза нов сборник с предания от Дж. Р. Р. Толкин

10 съвета за писатели от Дж. Р. Р. Толкин

Дж. Р. Р. Толкин: Не мога да пиша, без да пуша лула

Превод на „Беулф“ от Дж. Р. Р. Толкин ще бъде публикуван близо 90 години след своето написване

Толкин: Съжалявам, че не съм толкова чист, за да бъда ариец

„Властелинът на пръстените” е причина да не връчат Нобел на Толкин

Актьор от „Хобитът”: Толкин е нечетим

„Хобитът” навърши 75 години

Толкин – творецът на митологии

Литературните герои, които умряха твърде рано

Нова видеоигра по „Властелинът на пръстените”

Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията

„Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър

Питър Джаксън разкри актьорския състав за „Хобитът” във Фейсбук

Англикански католици подготвят беатификация на Дж. Р. Р. Толкин

Книги от Толкин тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …