Начало / Свят / Превод на „Беулф“ от Дж. Р. Р. Толкин ще бъде публикуван близо 90 години след своето написване

Превод на „Беулф“ от Дж. Р. Р. Толкин ще бъде публикуван близо 90 години след своето написване

Превод на староанглийската поема „Беулф“, дело на Дж. Р. Р. Толкин, ще бъде публикуван близо 90 години след като е бил направен, съобщи „Индипендънт“. Той ще излезе в книгата „Beowulf: A Translation and Commentary“, която ще бъде на англоезичния книжен пазар от 22 май. Произведението ще включва и коментари на писателя за поемата, взети от негови лекции. Творбата е изготвена от сина на писателя Кристофър Толкин.

Авторът на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ завършва превода през 1926 г., докато е професор в „Pembroke College“, част от университета „Оксфорд“. Макар по-късно той да се връща към труда си и да внася поправки, преводьт така и не е изпратен за публикация. Всички 2 000 страници се съхраняват в библиотеката „Бодлайн“ и до днес.

Кристофър Толкин коментира:

„От неговото творческо внимание към всеки детайл в тези лекции се вижда яснотата на неговата визия. Сякаш се е пренесъл във въображаемото минало. Все едно стои до Беулф и неговата армия на кораба им на бреговете на Дания. Сякаш е усещал гнева и ужаса на Беулф при вида на чудовището Грендел“.

Говорител на издателството „HarperCollins“, което ще публикува „Beowulf: A Translation and Commentary“, заяви, че преговорите за превеждането на книгата на различни езици вече са в напреднала фаза. Правата за филмовата й адаптация обаче още не са продадени.

„Беулф“ е староанглийска поема, датираща от XI век. Считана е за едно от най-важните произведения в англосаксонската литература. Действието се развива в Скандинавия. Беулф се притича на помощ на селище, нападано от чудовище, наречено Грендел. Беулф го побеждава, а впоследствие посича и неговата майка. 50 години по-късно Беулф успява да победи дракон, който обаче го ранява смъртоносно.

Свързани заглавия
Толкин: Съжалявам, че не съм толкова чист, за да бъда ариец
„Властелинът на пръстените”е причина да не връчат Нобел на Толкин
Актьор от „Хобитът”: Толкин е нечетим
„Хобитът” навърши 75 години

Толкин – творецът на митологии
Литературните герои, които умряха твърде рано
Нова видеоигра по „Властелинът на пръстените”
Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията
„Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър
Питър Джаксън разкри актьорския състав за „Хобитът” във Фейсбук

Англикански католици подготвят беатификация на Дж. Р. Р. Толкин

Книги от Толкин тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …