Начало / Интервюта / Дж. Р. Р. Толкин: Не мога да пиша, без да пуша лула

Дж. Р. Р. Толкин: Не мога да пиша, без да пуша лула

„Хобит“ е един от най-важните романи за жанра фентъзи. Публикувана през 1937 г., книгата е предшественик на най-влиятелното произведение на автора Дж. Р. Р. Толкин, „Властелинът на пръстените“. Този декември излиза третата и последна част на трилогията филми по произведението на режисьора Питър Джаксън. Представяме ви откъс от интервю на Толкин пред Би БиСи, дадено през 1968 г., в което той говори за написването на култовия си роман.
Ето какво казва големият писател:

„Същността на историята, есенцията на приключенията на този малък джентълмен (Билбо Бегинс – бел. ред.) е докъде може да те отведе въображението. Началото, идеята, си спомням много ясно. Мога ясно да видя ъгъла в дома ми, където преглеждах изпитни работи, което е много трудоемко и скучно само по себе си. Тогава видях една страница, чисто бяла – славен миг. И надрасках на нея – „В дупка в земята живееше хобит“. След това реших да се опитам да напиша дълъг наратив, който да държи вниманието на читателя до края. Един от най-добрите начини това да бъде постигнато е описание на пътешествие, свързано с някакъв обект. Именно тази форма реших да използвам.
Британската провинция, нейните пейзаж и атмосфера са изключително важни за мен. Те играят важна роля в книгата. Хобитите живея в къщи в основата на дървета. През целия си живот, не знам защо, съм бил възхитен от дърветата. Изумява ме точно тази форма на живот. Опитах се осъществя някаква връзка с тях“.

Толкин също така говори за влиянието на храната и пивото във взаимоотношенията между хората и как те също са основни в сюжета и изграждането на книгите за Средната земя. Тютюнът също е важен за писателя:

„Винаги съм пушил лула. Знам, че прекалявам, но го правя заради нищо друго освен забавлението. Да, то ми доставя удоволствие. Сега вече то е станало дотолкова свързано с писането, че не мога да пиша, без да пуша лула“.

Интервюто е дадено по повод посещение на писателя в университета „Оксфорд“, където е бил преподавател. Архивните кадри показват и други учени, споделящи впечатления относно влиянието на творчеството на писателя. Те смятат неговия свят, този на Средната земя, за по-важен от изградените от Луис Карол в „Алиса в Страната на чудесата“ и К. С. Луис в „Хрониките на Нарния“. Според тях Толкин засяга вечни теми като срещи между различни раси, толерантност, уважение и обединяване на силите въпреки различията.

Свързани заглавия
Превод на „Беулф“ от Дж. Р. Р. Толкин ще бъде публикуван близо 90 години след своето написване

Толкин: Съжалявам, че не съм толкова чист, за да бъда ариец
„Властелинът на пръстените”е причина да не връчат Нобел на Толкин
Актьор от „Хобитът”: Толкин е нечетим
„Хобитът” навърши 75 години

Толкин – творецът на митологии
Литературните герои, които умряха твърде рано
Нова видеоигра по „Властелинът на пръстените”
Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията
„Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър
Питър Джаксън разкри актьорския състав за „Хобитът” във Фейсбук

Англикански католици подготвят беатификация на Дж. Р. Р. Толкин

Книги от Толкин тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …