Начало / Свят / „Властелинът на пръстените”е причина да не връчат Нобел на Толкин

„Властелинът на пръстените”е причина да не връчат Нобел на Толкин

Трилогията „Властелинът на пръстените” от Дж. Р. Р. Толкин е станала причина британският писател да не получи Нобелова награда за литература, пише „Гардиън”. Макар това да е основният и най-известен труд в кариерата на Толкин и да е популярен по цял свят повече от 50 години след своето написване, журито през 1961 г. го определя по следния начин: „Прозата на Толкин по никакъв начин не може да се нарече разказване на история от най-високо качество”.

Разкритието направи шведският репортер Андреас Екстрьом, който се разровил в документите от връчването на наградата през 1961 г. Както е известно, всякакви бележки и документации относно всяко издание на приза се засекретяват в следващите 50 години. Екстрьом видял, че освен Толкин, са пренабрегнати и Лоурънс Дюрел, Греъм Грийн и Робърт Фрост за сметка на югославския писател Иво Андрич. Споменатото по-горе определение за творчеството на фентъзи автора е направил Андрес Йостерлинг. Дж. Р. Р. Толкин е бил номиниран от своя колега писател в жанра фентъзи и учен Клайв Стейпълс Луис.

„За първи път разбирам, че Толкин е бил сред предложените имена”, казва Екстрьом. „В наши дни обикновено всяка година има около 300 предложени кандидата. Но тогава са били около 50. Никой не може да предположи кой ще победи. Шведската академия кани учени, бивши победители, които имат право да номинират. Академията пази строго всякакви документи в следващите 50 години. Обикновено обаче предложенията са публични. К. С. Луис е номинирал Толкин. Луис е бил професор по литература и със сигурност е бил достатъчно квалифициран да   номинира. Въпреки това, коментарът на Йостерлинг, по това време един от най-авторитетните литературни критици, е доста злобен. Той де факто казва, че „Властелинът на пръстените” не става. Уау!”, добавя шведският репортер.

Джон Роналд Руел Толкин е британски писател. Смятан е за баща на жанра фентъзи, като дава неговото начало с романа „Хобитът” (1937 година), предхождащ трилогията „Властелинът на пръстените”. Толкин е роден 1892 г., а е починал през1973 г. Неговата популярност не намалява дори след смъртта му.

Свързани заглавия
Толкин – творецът на митологии
Литературните герои, които умряха твърде рано
Нова видеоигра по „Властелинът на пръстените”
Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията
„Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър
Питър Джаксън разкри актьорския състав за „Хобитът” във Фейсбук

Книгите на Толкин тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …