Начало / Свят / Излезе биографична книга за Марк Твен, базирана на архива на Конгресната библиотека на САЩ

Излезе биографична книга за Марк Твен, базирана на архива на Конгресната библиотека на САЩ

Нова биографична книга за Марк Твен излезе на англоезичния книжен пазар, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Творбата е със заглавие „Mark Twain’s America: A Celebration in Words and Images“ и е дело на Хари Л. Кац. Книгата е изготвена изцяло на база на съхраняваните материали в Конгресната библиотека на САЩ, свързани с големия писател.

Днес Самюъл Клемънс, както е истинското име на Марк Твен, е считан за литературен класик. Когато е живял обаче, той е бил противоречив сатирик и публична личност. Обикалял е САЩ в годините след гражданската война и е набирал популярност със своите книги, анекдоти и незабравимо чувство за хумор и ирония. Въздействието му върху американската култура се усеща осезаемо и днес, над 100 години след смъртта му.

Никога досега в една книга не са събирани толкова архивни материали за него от Библиотеката на Конгреса. Сред тях са редки илюстрации, снимки, писма, пощенски картички, ръкописи и издания. Творбата покрива периода между 1850 и 1910 г. и представя многото роли на Марк Твен – романист, журналист, изключителен оратор, обявяван е дори за „говорител на дявола“. Той е първият писател, който е със статут на звезда. Книгата представлява и хроника на политическия и социален живот в САЩ по неговото време.

Свързани заглавия
Знакови творби на Марк Твен излизат в луксозно издание
Марк Твен: Изследвайте! Мечтайте! Откривайте! (9 съвета за страхотен живот)

Как Самюъл Клемънс стана Марк Твен

Книга показва Коледа през очите на Марк Твен

Излезе втори том от автобиографията на Марк Твен

Книги от Твен тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …