Начало / Свят / Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията

Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията

Тя трябва да е „подправката”, а не „моторът”, казва авторът на „Песен за огън и лед“



„Най-много ценя начина, по който Толкин използва магията в сюжета на романа. Тя е „подправката”, а не „моторът”. За съжаление, повечето фентъзи писатели прекаляват с магията и така романите им се разпадат. Добрата фантастична литература е тази, която кара читателя да вярва в чудеса, но те не доминират. Горд съм, че издателят ми определи моята поредица като „фентъзи литература за тези, които мразят фантастиката”. Думите са на американеца Джордж Р. Р. Мартин – най-нашумелият фентъзи писател напоследък пред полския вестник „Газета”. Той беше в Полша като гост на 18-ия международен фестивал на фантастиката.

В своята сага „Песен за огън и лед“: „Игра на тронове“, „Сблъсък на крале“, „Вихър от мечове“, „Пир за врани“, която е преведена на български, Мартин възражда традицията на епичното фентъзи в стила на англичанина Джон Р. Р. Толкин (съвпадението на двете р-та в имената на двамата прави приемствеността още по-силна). Основната тема е безмилостната борба за власт в един свят, подобен на Средновековна Европа, като залогът е контрол на седемте кралства на Вестерос.

За заснетия по поредицата сериал от HBO Мартин казва, че е направен с ирония и че целта на сценария му е била да избяга от холивудските клишета. „Холивуд смила литературата, затова този филм е моят антидот срещу ограниченията му”, заяви писателят на пресконференция във Варшава.

Фото:bg.wikipedia.org

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …