Начало / Критика / 10 съвета за писатели от Дж. Р. Р. Толкин

10 съвета за писатели от Дж. Р. Р. Толкин

Последният филм от трилогията по книгата на Дж. Р. Р. Толкин „Хобит“ ще излезе в края на тази година. Авторът на този роман, както и на класиката „Властелинът на пръстените“, отново е популярен и актуален. Независимо дали сте почитатели на неговото творчество или начинаещ автор, този текст е за вас. Сайтът essaymama.com ни представя 10 съвета за начинаещи писатели от Толкин. Материалът е изготвен помощта на книгата „The Letters of J. R. R. Tolkien“ от Хъмфри Карпентър.

1. Суетата е безполезна. „Наистина се надявам да завещая на света „Властелинът на пръстените“ във финална и завършена форма, макар и книгата да бъде изхвърлена накрая в кошчето за хартия. Всички книги в този свят завършват там“, пише Толкин на сър Стенли Ънуин през 1947 г.

2. Не се отказвайте от целите си. Въпреки личните си проблеми – Толкин е бил болен, липсвал му е синът му Кристофър, който е служил в Кралските военноморски сили – той намира време да напише „Хобит“. Отнема му 7 години, но накрая завършва романа.

3. Слушайте критиците си. „Когато ми казваше:„Можеш да се справиш по-добре от това. По-добре, Толкин!“, аз се опитвах. Сядах и пишех сцената отново и отново“ – така Толкин описва на своя редактор забележките, които му е правил неговият приятел и колега К. С. Луис.

4. Нека интересите ви водят вашето писане. Толкин е бил почитател на древните езици. Той намира начин да създаде изцяло нова култура, базирана на древни езици, в своето творчество. Ако пишете нещо, които не ви вълнува истински, в него няма да има живот.

5. Поезията води към проза. Когато не успявал да изрази мислите си в проза, Толкин ги структурирал в поеми. Това е един инструмент за подобряване на  стила и начина на изразяване.

6. Щастливите случайности също помагат. Една случайна идея, появила се от нищото, може да помогне да се напише класически роман. Идеята за „Хобит“ връхлита автора, докато той проверява изпитни работи.

7. Сънищата могат да бъдат вдъхновения. „Веднъж сънувах как огромна вълна идва от тихото море, залива всичко и от нея не може да се избяга. Събудих се, давейки се във водата“, пише веднъж Толкин. Впоследствие той използва този мотив при описанието на най-мрачното място в света на Средната земя – Мордор. Не изпускайте миговете на вдъхновение.

8. Истинските хора стават за създаването на страхотни персонажи. Наблюдавайте хората около себе си. Представете си как биха постъпили те в различни заплетени ситуации. Действителните личности могат да служат за основа на персонажите. Точно по този начин е работил и Толкин.

9. Вие може да сте следващия автор на бестселъри. Толкин е бил шокиран от успеха на своите романи. Той ги е писал, защото е искал да го направи, а не преследвайки продажбите. Пишете за това, което е на сърцето ви, и нищо чудно успехът да почука и на вашата врата.

10. Нормално е първите ви книги да не са толкова добри. „Сега ми се струва, че „Властелинът на пръстените“ е добра книга отчасти“, пише веднъж Толкин. Дори той осъзнава, че се развил като автор и творбата му, макар и постигнала голям успех, не е най-доброто, на което е способен.

Свързани заглавия
Дж. Р. Р. Толкин: Не мога да пиша, без да пуша лула

Превод на „Беулф“ от Дж. Р. Р. Толкин ще бъде публикуван близо 90 години след своето написване

Толкин: Съжалявам, че не съм толкова чист, за да бъда ариец
„Властелинът на пръстените”е причина да не връчат Нобел на Толкин
Актьор от „Хобитът”: Толкин е нечетим
„Хобитът” навърши 75 години

Толкин – творецът на митологии
Литературните герои, които умряха твърде рано
Нова видеоигра по „Властелинът на пръстените”
Джордж Р. Р. Мартин: Повечето фентъзи писатели прекаляват с магията
„Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър
Питър Джаксън разкри актьорския състав за „Хобитът” във Фейсбук

Англикански католици подготвят беатификация на Дж. Р. Р. Толкин

Книги от Толкин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …