Начало / Свят / Дневникът на затворник в „Гуантанамо Бей“ ще бъде публикуван в началото на 2015 г.

Дневникът на затворник в „Гуантанамо Бей“ ще бъде публикуван в началото на 2015 г.

Дневникът на политическия затворник в „Гуантанамо Бей“ Мохамеду Улд Слахи ще бъде публикуван на англоезичния книжен пазар в началото на следващата година. Книгата „Guantánamo Diary“ ще бъде издадена от „Canongate“ в Обединеното кралство и „Little, Brown“ в САЩ. Тя ще излезе на 20 януари. Това ще бъде първият случай, в който дневник на все още действащ затворник от „Гуантанамо“ ще бъде достъпен публично.

Очаква се изданието да хвърли още светлина върху най-противоречивия аспект на външната политика на САЩ. „Guantánamo Diary“ най-вероятно ще стартира международна кампания за освобождаването на Слахи. Адвокати се борят 7 години, преди да успеят да стигнат до позволение текстът да бъде публикуван на книжния пазар. Редактор е Лари Симс – писател и активист за правата на човека.

Мавританецът Слахи (43) е в лагера за политически затворници в Куба от 2002 г. Макар никога да не е обвинен в нищо от САЩ, той все още е задържан там, макар федерален съдия да разпорежда неговото освобождаване. Слахи научава английски за 3 години от надзирателите. По това време започва да документира спомени от живота си и да описва преживяното в затвора. През годините е жертва на най-различни форми на насилие, включително изолация, побой, сексуални унижения, смъртни заплахи и инсценирано отвличане.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …