Начало / Свят / Копие на „Колко е важно да бъдеш сериозен“, подарено от Оскар Уайлд на директор на затвор, отива на търг

Копие на „Колко е важно да бъдеш сериозен“, подарено от Оскар Уайлд на директор на затвор, отива на търг

Копие на известната пиеса на Оскар Уайлд, „Колко е важно да бъдеш сериозен“, с послание от самия автор, ще отиде на търг това лято, съобщи „Гардиън“. Копието на пиесата е подарено от Уайлд на майор Джеймс Нелсън, директор на затвора в Рединг, където великият писател прекарва 2 години зад решетките. Причината за подаръка е фактът, че Нелсън позволява на Уайлд да чете и пише, докато излежава присъдата си. Изданието ще бъде изложено на търг от аукционната къща „Bonhams“ на 18 юни тази година в Лондон, като се очаква наддаването да достигне до 60 000 паунда.

Уайлд завел дело срещу бащата на свой любовник, който го обвинява, че е хомосексуалист. Случаят обаче се обръща на 180 градуса и самият драматург е обвинен в непристойно поведение и вкаран зад решетките. През 1895 г. той е преместен от затвора в Уандсуърт в този в Рединг. По онова време затворът е ръководен от Хенри Айзъксън, който, според Уайлд, имал „душа на плъх“. Авторът бил притеснен, че ще изгуби разсъдъка си под ръководството на Айзъксън.

Когато обаче майор Нелсън поел контрола от Айзъксън, той веднага осигурил на Уайлд достъп до книги. Нещо повече – той му дал възможност да продължи да твори. Именно тогава Оскар Уайлд пише „De Profundis: Глас от бездната“. Нелсън дори заобикалял правилата заради драматурга – макар че написаното  трябвало да се дава на властите всяка вечер, Уайлд имал възможност да преглежда материалите си, за да не губи нишката. Когато авторът е пуснат през 1897 г., Нелсън му връща целия ръкопис.

На копието на „Колко е важно да бъдеш сериозен“, датиращо от 1899 г. Уайлд е написал:

„На майор Нелсън: от автора. Тривиално признание за великата и благородна добрина. Февруари, 99“.

„Колко е важно да бъдеш сериозен“ е последната творба на Оскар Уайлд преди той да бъде вкаран в затвора. Пиесата тръгва в театрите на „Свети Валентин“ през 1895 г., но спира да се играе след само 56 изпълнения, макар да е голям хит, заради разрушения имидж на автора. Произведението е публикувано отново чак през 1899 г., само година преди смъртта на Уайлд.

Свързани заглавия
Известни писатели, които са лежали в затвора

Оскар Уайлд: Не разчитайте на литературата да ви храни

Оскар Уайлд: Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите
Най-често използваните цитати от Оскар Уайлд
Излезе книга за американското турне на Оскар Уайлд
Продават семейната къща на Оскар Уайлд
Бутиково копие на „Колко е важно да бъдеш Ърнест” отива на търг
Надгробният паметник на Оскар Уайлд вече е предпазен от целувките на феновете
Излиза книга за жената на Оскар Уайлд
„Харвард” издаде нецензурираната версия на „Портретът на Дориан Грей”

Книги от Оскар Уайлд тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …