Начало / Свят / „Харвард” издаде нецензурираната версия на „Портретът на Дориан Грей”

„Харвард” издаде нецензурираната версия на „Портретът на Дориан Грей”

За първи път оригиналът на Оскар Уайлд е в ръцете на широката публика

Нецензурираната версия на единствения роман на Оскар Уайлд, публикуван през 1890 г., е вече в ръцете на читателите във Великобритания. Преди120 години британската преса е обявила за „вулгарен”, „нечист” и „отровен” оригинала на класиката на Уайлд „Портретът на Дориан Грей” . Тогавашният издател Джей Ем Стодарт е изтрил „осъдения” текст от романа преди първото отпечатване, припомня „Гардиън”.

Изрязаният материал съдържал описание на хомосексуални сцени между художника Базил Хауърд и Дориан Грей, както и сцени, в които главният герой общува с проститутки.

„Много пасажи са били изтрити, за да бъде публикувано произведението”, коментира Николас Франкъл, редактор на новата версия, която излиза с печата на университетското издателство на „Харвард”.

„До този момент оригиналният текст е бил четен само от хора, които са изследвали за научни цели творчеството Оскар Уайлд. Сега ще може да се види и от всеки читател”, коментират издателите.

Не всички обаче са на мнение, че решението да бъде публикувана книгата в оригинален вариант е правилно. Писателката и журналистка Брук Алън казва: „Дали оригиналната версия е по-добра от познатата досега е спорно”.

През 1891 г. Уайлд се запознава с лорд Алфред Дъглас и между тях започва интимна връзка. На 15 май 1895 г. писателят е осъден на 2 години каторжен труд за непристойно поведение и хомосексуализъм. След излизането си от затвора се установява в Париж, където живее с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Последните две произведения на „разкаялия се грешник” са неговата изповед „De Profundis“ (1897) и поемата „Балада за Редингската тъмница“ (1898).
Уайлд умира от менингит на 30 ноември 1900 г., забравен и в мизерия.

Фото: bg.wikipedia.org

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …