На фокус
Начало / България / „Апарат” на Васил Георгиев е романът на годината

„Апарат” на Васил Георгиев е романът на годината

Романът „Апарат” на Васил Георгиев взе наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“, съобщи БГНЕС. Премията е на стойност 11 хил. лв. Книгата беше номинирана и за наградата „Хеликон“ за съвременна белетристика.

„Апарат“ съчетава в себе си индивидуалния стил и актуална за обществото тема, каза председателят на журито Ивайло Знеполски, цитиран от агенцията. Според него формата на романа се превръща в мода и сега е времето, в което живите романисти в България се стремят към съвършенство.

„Идеята е „Апарат“ да бъде онзи роман на ценностите, които изповядваме. Роман, който показва нашите тайни и стремежи“, каза авторът. Той сподели, че не е очаквал, че ще спечели в такава сериозна конкуренция. Другите номинирани бяха „Бежанци“  от Весела Ляхова, „Влакът за Емаус“ от Теодора Димова, „Портрет на поета като млад“ от Недялко Славов, „Презапис или другият куфар в Берлин“ от Борис Минков и „Скептици“ от Людмил Тодоров.

„Със сигурност наградата ще ми даде стимул, защото мислих да хвърля „литературния пешкир“, но може би сега ще имам някакъв кураж да продължа“, каза Васил Георгиев и не скри, че е много щастлив. Според писателя всеки един творчески процес минава точно през онзи „Апарат“, който описва в романа, както и между интимните и неосъзнати неща, облечени в някаква форма, за да бъдат поднесени на другите. „Вероятно до голяма степен съм представил по този начин и себе си“, каза той.

За поуката от книгата писателят обясни, че хората трябва да осъзнават и контролират своите страхове преди те да са ги превзели и в това се крие решаването на всеки един човешки проблем. „Може би няма начин да се наложи един колективен човешки контрол на съзнанието, с който наистина да излезем от този консуматорския дяволски кръг, защото той завзема много хора, отношения и не знам по чии сили е да се справи с това“, сподели авторът.

„Проблемът във всички политически теории е това, че тяхното прилагане в чист вид никога не води до някакъв смислен резултат и това трябва да е нещото, на което ни е научило изминалия век. От друга страна живеенето, с колкото се може по-малко, означава че страховете са надделели над нас“, обясни Георгиев за двата свята, които се борят в романа.

„Не знам как се пишат книги, но знам, че когато писателят го прави, се затваря в една стая. Тогава първо обиква нея, след това – себе си, а след това и цялото човечество“, заяви изпълнителният директор на „13 века България“ проф. Греди Асса и пожела на българската книга да достигне и висотите на Нобеловата награда.

Свързани заглавия
Днес ще бъде връчена Националната литературна награда за Български роман на годината

Книгите на Васил Георгиев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …