Начало / Свят / Излезе книга за американското турне на Оскар Уайлд

Излезе книга за американското турне на Оскар Уайлд

Излезе книга за известното американско турне на Оскар Уайлд, което той прави в началото на 80-те години на ХІХ век, съобщи huffingtonpost.com. Творбата се нарича „Declaring His Genius: Oscar Wilde in North America” и е написана от Рой Морис-младши. Публикувана е от издателството на известния университет „Харвард” – „Harvard University Press”.

Когато пристига в Ню Йорк през 1882 г., 27-годишният Оскар Уайлд няма „нищо за деклариране освен своя гений”. Трудът на Морис описва 11-те месеца, които великият драматург прекарва в САЩ. Уайлд изминава 15 000 мили, изнася 140 лекции и среща всеки по-известен човек. Намиращата се в криза по онова време Америка е очарована  от него. Студентите в „Харвард”, които посещават лекциите му, се опитват да се обличат като него и да имитират маниерите му. Проститутките с радост предлагат услугите си, подхвърляйки му шеги, свързани с фамилията му (Уайлд – така на английски се произнася дума, означаваща „див” – бел. ред.).

Уайлд помага много на американското общество да се съвземе от най-големия конфликт в своята история до момента – Гражданската война. В епоха на технологичен прогрес и социално разместване на пластовете, драматургът успява да предаде своето послание, че хората имат нужда от изкуство и красота.

Рой Морис-младши е главен редактор на списанието „Military Heritage” и писател. Той пише основно върху темите за Американската гражданска война и последствията от нея. Сред творбите му са „Fraud of the Century: Rutherford B. Hayes, Samuel Tilden, and the Stolen Election of 1876” и „The Better Angel: Walt Whitman in the Civil War”. Обикновено, критиците приемат добре произведенията му.

Свързани заглавия
Най-често използваните цитати от Оскар Уайлд
Оскар Уайлд: Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите
Колин Фърт ще играе Оскар Уайлд в биографичен филм за великия ирландец
„Харвард” издаде нецензурираната версия на „Портретът на Дориан Грей”
Излиза книга за жената на Оскар Уайлд

Книги от Оскар Уайлд тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …