Начало / Свят / Надгробният паметник на Оскар Уайлд вече е предпазен от целувките на феновете

Надгробният паметник на Оскар Уайлд вече е предпазен от целувките на феновете

Гробницата на великия драматург Оскар Уайлд в Париж вече е предпазена от целувките на неговите почитатели, информираха световните медии. Известно е, че дълги години почитателите на Уайлд се промъкваха с червило в ръка и оставяха отпечатъци на целувки по бетонните плочи. Вече има стъклена ограда около неговия гроб. Иновацията беше открита в сряда, 30 ноември, когато се отбелязаха  111 години от смъртта на автора на „Портретът на Дориан Грей”.

„Ако просто целуваха плочата без да оставят следи от червило, нямаше да се налага да правим това”, каза Мерлин Холанд – единственият внук на Оскар Уайлд, на церемонията в „Пер Лашез, където са погребани още и Едит Пиаф, Марсел Пруст,  Джим Морисън…

„Не мисля, че би му харесало да има следи по надгробната си плоча. Той е харесвал перфектните неща –  стилни дрехи, подредени къщи. Би искал паметника му да е чист и красив”, коментира актьорът Рупърт Еверет, гост на събитието.

Оскар Уайлд е ирландски драматург, писател и поет, роден 1854 г. Той е сред най-бележитите драматурзи на късновикторианската епоха и един от най-брилянтните творци изобщо. Подкрепя зараждащото се тогава декадентско движение. Сред най-известните му творби са „Портретът на Дориан Грей”, „Щастливият принц” и др. На 15 май 1895 г. писателят е осъден на 2 години каторжен труд за непристойно поведение и хомосексуализъм. След излизането си от затвора се установява в Париж, където живее с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Последните две произведения на „разкаялия се грешник” са неговата изповед „De Profundis“ (1897) и поемата „Балада за Редингската тъмница“ (1898). Уайлд е един от най-ярките западноевропейски умове, които са протестирали срещу жестокостите при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.

От и за Оскар Уайлд тук

Свързани заглавия
„Харвард” издаде нецензурираната версия на „Портретът на Дориан Грей”
Излиза книга за жената на Оскар Уайлд

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …