Начало / Читателски дневник / Поздрав от книжарите за Награда Хеликон

Поздрав от книжарите за Награда Хеликон

Радваме се на носителя на 22-та статуетка „Орлето на Хеликон“ за нова българска художествена проза и се вълнуваме редом с журито, което определи номинациите, защото нашата работа е да препоръчваме стойностни книги.

IMG-20231214-WA0006 (1)

Ние имаме малък ритуал, с който през годините по различни поводи свързваме в едно цяло тези заглавия, очертали общата картина на литературния пейзаж в България. Как изглежда тя в момента? За някои прилича на „Хаосът в играта на джаги. Според нас изобилства от „Вкусни разкази“ − толкова добри творци вече са доказали, че не идват в нея като в „Дом за начинаещи“. Читателите се доверяват на книжарите, през чиито ръце всекидневно минават стотици книги и ние подхождаме към всеки човек с внимание, дори да има настроението на „Вулкан“, или да ни изглежда направен от „Плът и крафт“. Накрая взаимно стигаме до извода, че „Всички сме страници“. Понякога живота ни се побира в „Шейсет разказа“, друг път се разгръща в далеч по-респектиращ обем, но винаги прочита му ни хвърля в „Екстазис“. И добре че се появява герой като „Чекмо“, който има своето продължение и няма да позволи на никой читател да остане равнодушен към написаното от български автор и да каже – „Не ви познавам“.

Награда Хеликон се е наложила като оценка на вашия талант и на нашия труд. На онази чувствителност, заради която подаваме всяка книга с нагласата, че „Хората са нежни“. Затова „Орлето“ продължава да бъде барометър на изкуството да се пише и на културата да се чете. Благодарим ви, че заедно участваме в тази надпревара, във времето на изкуствения интелект и масовия вкус. Една „Игра без финал“, в която сигурни сме − човешкото въображение винаги ще бъде победител.

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …