Начало / Критика / Коледна книга за силата на желанията

Коледна книга за силата на желанията

Ще омагьоса най-малките

409913639_234467369668198_7431982521908093944_n

„Борчето Борко“ е ново заглавие от Оливие Талек, когото вече познаваме у нас – при това с една прекрасна катерича история, наречена „Това е МОЕТО дърво“, както и съвсем новата „Малко ПОВЕЧЕ“. Френският автор поднася интелигентно книгите си, като учи малчуганите да боравят със своите емоции и чувствата, които изпитват често за първи път.

Новото заглавие – в превод на Алина Малевска и с логото на изд. „Хеликон“, обаче на първо място е великолепна коледна приказка, каквато можем да си разказваме и когато празникът отмине… В центъра на вниманието е борче, наречено сполучливо на български Борко – то се ражда не в планината, ами в разсадник край магистралата. Там Борко получава първите си уроци в живота – да расте нависоко и с изправени клони.

Борчето обаче не иска да свърши като другите дървета – и да се превърне в гардероб или клечки за зъби. То си има голяма мечта – да стане коледно дърво. Така че тук започват и приключенията в книгата. Просто Борко решава… да избяга.

Сюжетът има и допълнителен ефект – децата научават от какво са изработени много предмети у дома. Най-хубавото по страниците обаче е именно Коледа. Оливие Талек сякаш утешава с илюстрациите си всички малчугани – макар че празникът отминава бързо, ни очакват и други хубави дни!

Така прави и Борко… но нека не ви издаваме финала! Най-добре разтворете заедно със своето дете приказната история на Оливие Талек – поощрете го да допълни прочетеното по страниците, нека хлапето ви фантазира и се радва, нали това е в крайна сметка смисълът и на Коледа.

borko3

В резултат ще се родят прекрасни мигове край вашето домашно борче Борко – и дано книгата ви вдъхнови за нещо хубаво, когато празничният ден отмине

Текст Красимир Проданов
Снимки и илюстрации от Helikon Publishing

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …