На фокус
Начало / Автори / Литературният свят изпраща година на Африка

Литературният свят изпраща година на Африка

Интересът към книгите, създадени там, нарасна

Abdulrazak Gurnah indybest copy

2021-а ще се запомни с това, че най-престижните литературни награди отидоха именно в Африка – или поне символично в случаи като този с Абдулразак Гурна, новият носител на Нобеловата награда за литература. Макар и представян като танзанийски писател, дълги години той живее във Великобритания.

Факт е обаче, че срещу най-значимите литературни призове през 2021-а в аналите ще останат именно имена от Африка. Деймън Галгут например спечели престижния „Букър. 58-годишният днес писател е роден в Претория, столицата на Република Южна Африка. Френският „Гонкур” пък тръгна към Сенегал, откъдето е новият му носител – едва 31-годишният Мохамед Мбугар Сар. Сенегалски корени най-малкото има и Давид Диоп55-годишният писател живее във Франция и спечели т. нар. „международен „Букър”. Голяма част от детството си Диоп прекарва при семейството на своя баща именно в Сенегал.

Още една значима литературна награда стана „сенегалска”, след като Бубакар Борис Диоп се сдоби с Нойщадския литературен приз. Стойността ѝ е голяма и понеже се връчва веднъж на две години в Оклахома, като няма никакви ограничения за държави или език. Сред носителите ѝ са например албанецът Исмаил Кадаре, добре познатата и у нас хърватка Дубравка Угрешич, полякът Адам Загаевски.

Португалската литературна награда също прелетя над океана, за да намери новия си притежател в Мозамбик. Това е 66-годишната Паулина Шизиане. И завършваме дългата редица африкански призьори с Цици Дангарембга от Зимбабве, която на 62 беше удостоена с Наградата за мир на немските книгоразпространители.

unnamed

Цици Дангарембга от Зимбабве беше удостоена с Наградата за мир на немските книгоразпространители

Интересът на европейския литературен свят към Африка преживява своя Ренесанс”, казва например Ксавие Гарние, който преподава африканска литература в Сорбоната в Париж. Анализите показват, че литературните специалисти осъзнават пъстротата на африканските традиции, което допринася и литературата, идваща оттам, да е изключително разнообразна. На всичко отгоре Африка преживява истински литературен бум – през последните години там възникват много издателства, слага се началото на литературни фестивали, учредяват се награди, излизат списания.

Литературоведът Мадху Кришнан, която отговаря за африканската литература в Бристолския университет, казва, че много повече хора вече търсят книги именно с африкански произход. „Наградените автори – обяснява тя, – не са паднали от небето. Просто ние в Европа не забелязваме веднага как се развиват тенденциите.

Всъщност африканската литература преживява възход още през 60-те на миналия век. Тогавашните творби, достигнали до света, са по-скоро на политическа тематика и занимаващи се с края на колониалните режими. Едно от известните имена от ония времена е това на Леополд Седар Сенгор, който основава литературно и политическо движение, като освен поет е познат и като първи президент на Сенегал.

Wole Soyinka

Много известен е също 87-годишният Уоле Шоинка, който получава Нобелова награда за литература през 1986 г. Неговият сънародник Чинуа Ачебе също трупа популярност

Днес африканската литература обаче е различна според специалистите. Авторите са склонни на повече експерименти, като пишат много на екологична тема или за бъдещето на своя континент. Много по-малко са творбите, в които техните създатели се чувстват длъжни да обяснят миналото си на остатъка от света. Затова и например читателите от Европа разпознават темите като близки до самите себе си.

Един от актуалните носители на награда, Деймън Галгут, обаче е умерен оптимист относно популярността на африканската литература. „Може би това беше просто случайност – коментира той. – Но при всяко положение трябва да използваме момента. И да покажем на читателите, че африканската литература е в добра кондиция. Надявам се, че така ще го приемат и правителствата на африкански държави и например ще започнат да инвестират повече в нея.

А после добавя още нещо важно за този процес. Това че самите африканци трябва да осъзнаят каква сила им носят книгите.

Лира.бг по материали от чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

phoca_thumb_l__kmb1660

Излезе първа книга на африкански диалект

Баджуе говорят 20 хил. души в Камерун Досега на диалекта са издавани само брошури с …