Начало / Критика / 25 „приказки подаръци“ – сложи под елхата и в сърцето си

25 „приказки подаръци“ – сложи под елхата и в сърцето си

Сборникът на изд. „Софтпрес“ събира точно толкова любими автори – 25, за да ни припомни, че празнуваме Коледа на 25 декември :)

2112625141

Всеки от тях подарява по една тематична приказка, понякога смешна, друг път хващаща за гърлото, населена с чудати създания или с такива, на които – щом позвъниш, те мигом ще дойдат, защото живеят наблизо. 25 – те приказки наистина са за малки и големи читатели, с цялата им невинност и доброта, с изненадите и ароматите, с красотата и магията, с надеждата за изцеление, с къщи, които не заспиват на тъмно, с лакомства, които не остават неизядени, и с пакости, които са простени. Книгата е пълна с имена на обичани автори: Любомир Николов, Виктория Бешлийска, Богдан Русев, Мария Пеева, Калоян Явашев, Невена Басарова, Радостина А. Ангелова и много други.

Четете ги последователно, за да видите как се надпреварват въображенията и спомените им, кой е побързал да порасне и кой си е още дете. Или пък избирателно, за да намерите своята емоция, подобно на подарък, превърнал се в любим, след като сте разтършували всичко под елхата. Моят е приказката на Нели Маргаритова – „Коледната история на господин Щрак“. Тя разказва за крадец, влязъл в магазин за шоколад, но нападнат така „свирепо“ от вкусната украса, че овъргалян в желе и пудра захар, преживява своя пръв провал и голям катарзис – от престъпник става почтен ключар. Тази история започва така:

„Малко преди Коледа светът се разделя на две половини. Едната е начумерена и доста кисела на вкус. Не е особено приятна за слушане, защото е половината на мърморковците. Другата е свежа, искряща, музикална и щастлива. Принадлежи на веселяците, които се наслаждават на празника до насита и почти не забелязват кой пухти отстрани…“ 

Част от тиража на книгата е предназначен с благотворителна цел на организацци за деца в нужда.

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

46055_b

Излекувай тялото си с мисъл и книга

Благотворни страници пише Луиз Хей Лекторка и писателка, Хелън Вера Лъни, както звучи истинското ѝ …