Начало / Свят / Преразказаната история на Хъкълбери Фин може да спечели тазгодишния „Букър“

Преразказаната история на Хъкълбери Фин може да спечели тазгодишния „Букър“

Краткият списък сложи начало и на залаганията

unnamed

Реакциите след обявяването му са разнопосочни – като че ли преобладава обаче любопитството. Сред фаворитите на журито за тазгодишната награда „Букър“ е например американецът Пърсивал Евърет. Преди две години той стигна до същия етап – тогава с книгата си „Дърветата“. Сега Евърет отново привлича погледи с новия си роман „Джеймс“. Точно той буди най-голям интерес от финалната петица, защото представлява на практика пренаписаната история на Хъкълбери Фин. Сюжетът обаче е представен през очите на избягалия от робство негър Джим. Евърет си позволява и доста отклонения от познатия от книгата на Марк Твен сюжет.

Наред с 67-годишния Евърет, в играта за наградата е и една американка – 55-годишната Рейчъл Къшнър. Тя дебютира с книга за младежи, растящи в плантация за захарна тръстика – „Телекс от Куба“. Сега привлича погледи с Creation Lake, което всъщност е шпионска история за тайна агентка, изпратена на мисия във Франция.

Към тазгодишния „Букър“ протяга ръце и британката Саманта Харви – любимка на критиката, която е с философско образование и докторантура по творческо писане. Дебютира с книга, писана през погледа на болен от Алцхаймер човек. Създава и роман по песен на Ленърд Коен. „Кълчър шоу“ я включва сред 12-те най-добри британски авторки от ново време. А номинацията за „Букър“ сега е за политическата фикция Orbital.

Ани Майкълс пък е канадка, а нейната Held ни връща в годините на Първата световна война, историята обаче обхваща четири поколения и разказва за любов и вярност. На финалната права за „Букър“ има и австралийка – това е 59-годишната Шарлот Ууд. Затрогващият ѝ роман Stone Yard Devotional е за самотата, тъгата и добротата. Връщайки ни назад във времето, книгата придобива криминална окраска.

Последната в списъка – нидерландката Яел ван дер Уден, е номинирана за своя дебют. Действието се развива в началото на 60-те, а две жени трябва да се справят с мрачните сенки на миналото и да намерят път една към друга. The Safekeep е тайнствен и чувствен роман, в който властват интриги и секс.

Името на победителя ще разберем на 12 ноември, като церемонията по традиция се провежда в Лондон

По материали от АП
Изображения от rnz.co.nztimeslive.co.za

Прочетете още

4026b26d7e8635aaa9159f3e3787c416

Почина и съпругата на Милан Кундера

Писателят си отиде преди малко повече от година Вера Кундерова беше на 88, като остана …