Начало / Автори / Южноафриканец спечели от третия път „Букър”

Южноафриканец спечели от третия път „Букър”

The Promise се казва книгата, която му донесе престижната награда

2e03d1e2-0e43-455b-84b9-7420f89b71c8_fc4e76b5

Деймън Галгут потвърждава правилото на трите пъти – след неуспешните номинации през 2003-а и 2010-а, сега вече докосна едно от най-престижните отличия в света на литературата. В наградата си вижда на първо място шанс читателите да гледат по-сериозно на африканската литература. „Взимам отличието от името на всички сътворени и несътворени истории, известни и неизвестни автори, в чест на континента, част от който съм и аз”, заяви Галгут.

The Promise e деветата поред книга на автора и е всъщност за трудния преход на родината му от политика на апартейд към демокрация. В центъра на събитията е семейство с бял цвят на кожата, което обитава ферма някъде край Претория. Чернокожата Саломе работи за тях цял живот – срещу обещанието, че един ден ще наследи дома и земята им. Това обаче не се случва…

Романът е съставен от истории, разказвани винаги по време на погребение, и илюстрира упадъка, който обзема семейството. „Не исках да напиша негативна книга – обяснява авторът, – но в крайна сметка изглежда, че представям Африка като свят, който не е точно щастлив.”

Самият Галгут живее в Кейптаун, като смята, че повратна точка в историята на Южноафриканската република са изборите през 1994 г. Очакванията за промяна, които са имали тогава хората, обаче са останали неосъществени.

Не вярвам, че литературата може да промени света – признава Деймън Галгут. – Книгите са по-скоро като свидетелство за една или друга епоха, отколкото за средство, чрез което да се промени историята.

damon-galgut-booker

Романът, който донесе награда на своя автор, е повече от пъстър. The Promise е с аромат на секс и дрога, в него има драма и дори смърт, но заедно с това пасажи, на които да се разсмееш от сърце.

Галгут е третият южноафриканец, който получава „Букър”. Първи е Дж. М. Кутси през 1983-а, следва Надин Гордимър през 1991 г. Кутси печели и през 1999 г. Самата награда се връчва от 1969 г. До 2014-а се полага само на британски автори или такива от бившите колонии на Великобритания.

Иначе Африка наистина е големият победител тази година в областта на литературните награди. Нобелът за литература отиде при танзаниеца Абдулразак Гурна. Лауреат на наградата „Гонкур” стана сенегалецът Мохамед Мбугар Сар. Сега и южноафриканецът Деймън Галгут получи „Букър” – в конкуренцията на американците Ричард Пауърс, Патриша Локууд и Маги Шипстед, писателя от Шри Ланка Анук Арудпрагазам, както и сомалийката Надиф Мохамед.

Лира.бг по материали от БиБиСи

Прочетете още

Margaret

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателки Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември …