Начало / Свят / Писател от Танзания се окичи с Нобела за литература

Писател от Танзания се окичи с Нобела за литература

Наградата отива отново при чернокож африканец след 35 години

13-3-12132919

Абдулразак Гурна се оказа сред фаворитите, след като експерти подчертаха факта, че последните девет години Нобеловата академия оценява писатели само от Северна Америка или Европа. Изключение прави роденият в Япония Казуо Ишигуро, който получи приза през 2017 г.

Парадоксално, Гурна и Ишигуро си приличат – напускат родината си и се преселват във Великобритания. Мотивите да го сторят обаче са различни. Факт е, че новият носител на най-престижната литературна награда не живее в родината си от десетилетия. Танзания напуска, когато е едва на 18 и отива да учи в Англия. Езикът, на който създава книгите си, не е родният суахили, а английски.

Сред мотивите, изтъкнати от Шведската академия, се споменава „безкомпромисното и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в предопределеността на културите и континентите“ от страна на Гурна. 73-годишният писател ще остане в статистиката и като първия чернокож автор, получил Нобелова награда след нигериеца Уоле Шоинка през 1986-а.

Творческият му път в литературата започва в края на 80-те. Първите му книги описват опита на емигрант, който търси мястото си във Великобритания – по страниците личи собственият му опит от края на 60-те. Най-известна обаче става Paradise, издадена през 1994 г. Действието в нея се развива в Африка по време на Първата световна война, като книгата е пъзел от митове, легенди и религиозни мотиви. Desertion е другата книга, която печели обществеността. Именно на базата на тези две заглавия Абдулразак Гурна е номиниран и за наградата, която спечели сега.

615f0151e454f.image

Най-новата му книга Afterlives, излязла през 2020-а, размишлява за последствията от колониализма върху бъдещите поколения, а също и за това какво губят светът и литературата заради изчезването на типично африканския поглед към нещата

Изненадата ми беше голяма, затова изчаках обявяването, преди да повярвамказва Гурна за новополучения Нобел. – Невероятно е, такава голяма награда в компанията на дълъг списък от ценни лауреати, още не мога да повярвам.”

Шведската академия публикува и мотивите си, като изтъква именно това, че Гурна преследва докрай истината в книгите си и не понася опростяването на нещата. Романите му пък бягат от стереотипите и отварят перспектива към културното разнообразие на Източна Африка. Творчеството му е по-различно, защото в книгите му отсъства обичайния евроцентристки поглед към света.

Също толкова ласкаво се изказва и редакторката на книгите на новия нобелов лауреат, Александра Прингъл. „Гурна е един от най-големите живи африкански писатели – казва тя, – а никой никога не го е забелязвал. И това ме съсипваше. Преди седмица заявих, че е човек, когото игнорират. А сега случи това…” Решението всъщност изцяло потвърждава тенденцията осемнайсетте члена на Академия да не се съобразяват с прогнози на литературоведи или пък критици.

Le-prix-Nobel-de-litterature-au-romancier-tanzanien-Abdulrazak-Gurnah

Победителят трябва да е някой, който пише силно, когото ще прочетете и ще почувствате във всяка негова творба някаква сила, развитие – казва Елън Матсън, член на академията. – Просто търсим изключителна литература.

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …