Начало / Свят / Независим сенегалски писател спечели „Гонкур”

Независим сенегалски писател спечели „Гонкур”

Книгите му публикуват малки издателства, но пак е четен

El-senegales-Mohamed-Mbougar-Sarr-gana-el-Premio-Goncourt

Мохамед Мбугар Сар е очакван победител според „Льо Монд. Буди възхищение с младостта си, пък и със смелостта да си избира сложни теми. Родом е от Сенегал, като по този начин става първият носител на престижната награда от тази част на Африка. Само на 31, Сар събуди интерес с книгата си La plus secrète mémoire des hommes, която е вдъхновена от малийски писател на име Ямба Оулологуема.

За романът критиката пише, че е създаден достатъчно сложно, за да привлече и по-елитарна публика. Главният герой – писател от недалечното минало, намира митична творба и започва да издирва автора ѝ, като се отправя на път към Франция и до другия край на света – към Аржентина.

La plus secrète mémoire des hommes съдържа както чувствени моменти, така и политически теми, като Сар включва и остра критика към френското колониално минало.

mohamed-mbougar-sarr-a-black-african-is-the-first-african-to-win-france-s-highest-literary-prize

Сенегалският писател е роден в семейство на лекар, има петима братя и сестри. Учи литература и философия в Париж. Наградата е символична – чек на стойност 10 евро, но писателите, които я печелят, умножават многократно продажбите си

Лира.бг по материали от АФП

Прочетете още

1395312199512

И Европейската банка номинира Георги Господинов

Призът се връчва за седми път Международната награда е създадена през 2017-а в сътрудничество с …