Начало / Свят / Редактори в издателство изригнаха срещу книга на психолог

Редактори в издателство изригнаха срещу книга на психолог

Служителите са възмутени от новата книга на Джордан Питърсън

the-rise-of-jordan-peterson-e1564760403962

Според тях клиничният психолог и професор по психология в Университета на Торонто подсилва ненавистта и радикализира читателите чрез новата си книга. Редакторите са поискали среща с ръководството, на която са изложили своите доводи. От управата пък реагират, че взимат на сериозно протеста на своите служители, но възнамеряват и в бъдеще да издават най-различни мнения и гледни точки.

Заглавието на новата книга на Питърсън е Beyond Order: 12 More Rules for Life. Според издателските планове на Penguin Random House трябваше да излезе през март догодина.

Книгата съдържа прояви на ненавист и трансфобия, тя представлява символ на господстващото положение на бялата раса”, казва един от служителите на издателството. И добавя, че се срамува да работи за фирма, която издава трудовете на психолога.

Срещата с ръководството преминала повече от емоционално, като редакторите описали и случаи от собствените си семейства, възникнали следствие позициите, които заема Питърсън.

Канадският клон на Penguin получил досега 70 оплаквания от своите служители за възгледите на известния психолог. От ръководството отговарят, че гледат отворено на обратната връзка и искат да отговорят на всички. Но възнамеряват да запазят редакционната политика.

Протестиращите си заслужиха подигравки от страна на дъщерята на Питърсън. „Идентифицирайте ревльовците – написа тя в своя профил в туитър, – и ги изхвърлете.”

В подкрепа на своя колега се изказа и друг автор, журналист и коментатор – Дъглас Мъри. „Всички тия мърморковци трябва да бъдат изхвърлени веднага, а позициите им предложени на други – заяви той. – Ако не разбират какво означава свобода на словото, нямат място в издателството.”

Журналистите често наричат Питърсън „икона на радикалната десница”. Той обаче е спокоен: „Ако човек иска да мисли, трябва да рискува това, че ще обиди някого.”

39647220f80957dce840f64ca3f30b9b

58-годишният професор отдавна привлича вниманието. Преди четири години той разкритикува остро закона за полова идентичност, който предстоеше да бъде приет. Според въпросния закон нападението заради сексуална идентичност се квалифицира като престъпление поради ненавист. Психологът разкритикува закона, защото ограничавал местоименията, използвани във връзка с полови категории. Експерти обаче увериха, че нищо такова няма да се случи.

През 2018-а Питърсън публикува „12 правила за живота: противоотрова срещу хаоса”, в която предлага психологическите съвети, които дава и на клиентите си. От нея са продадени над 5 млн. екземпляра в цял свят. Книгата зае престижното седмо място и в класацията за продажби на нехудожествена литература в „Хеликон“ тази година.

Журналистите често наричат Питърсън „икона на радикалната десница”. На няколко пъти възгледите му водят до отмяна на негови участия на университетско ниво. Той обаче е спокоен: „Ако човек иска да мисли, трябва да рискува това, че ще обиди някого.”

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

Margaret

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателки Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември …