Начало / Любопитно / Родители четат на недоносените си деца

Родители четат на недоносените си деца

Книгата въздейства върху преждевременно родените

fno-cteni_02

Четенето е въведено като терапия в университетската болница на чешкия град Острава. Отделението по неонатология поощрява родителите на деца, които са се родили предварително, да общуват с тях по този начин. Подходът е въведен, като са отчетени ползите от комуникацията с помощта на книга. Според изследвания това повлиява психомоторното развитие на недоносените дечица.

Методът съществува и в други болници по света под името Auditiv Taktile Eltern Kind Kommunikation. Заложен е на принципа на базисната комуникация. Интересното е, че полезното влияние е и върху родителите, които се учат на новата си роля – да се превърнат в опора и да полагат специални грижи за детето си.

Детето познава гласовете на родителите си от пренаталния период – казва завеждащата отделението д-р Хана Вайдерманова, – и като ги чува сега, се успокоява. Книгата може да е много полезна при комуникацията с бебето в инкубатора. Понякога за родителите е много тежко да намерят думи, с които да му говорят. Четенето обаче е естествен процес, който им помага да преодолеят тази бариера.

Книгата може да е много полезна при комуникацията с бебето в инкубатора, казва д-р Вайдерманова

hana-wiedermannova-bez-nadeje-by-to-neslo_hydra-640-16x9

Сестрите в отделението, които са носител и на националната награда „Сестра на годината”, създават сами специална библиотека за родителите. Мамите и татковците също оставят любими свои книги за онези, които ще дойдат да четат на дечицата си след тях. Досега тази година новата терапия е била възможна за 75 преждевременно родени мъничета.

Лира.бг по материали от Моравска телевизия „Полар”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …