Начало / Любопитно / Родители четат на недоносените си деца

Родители четат на недоносените си деца

Книгата въздейства върху преждевременно родените

fno-cteni_02

Четенето е въведено като терапия в университетската болница на чешкия град Острава. Отделението по неонатология поощрява родителите на деца, които са се родили предварително, да общуват с тях по този начин. Подходът е въведен, като са отчетени ползите от комуникацията с помощта на книга. Според изследвания това повлиява психомоторното развитие на недоносените дечица.

Методът съществува и в други болници по света под името Auditiv Taktile Eltern Kind Kommunikation. Заложен е на принципа на базисната комуникация. Интересното е, че полезното влияние е и върху родителите, които се учат на новата си роля – да се превърнат в опора и да полагат специални грижи за детето си.

Детето познава гласовете на родителите си от пренаталния период – казва завеждащата отделението д-р Хана Вайдерманова, – и като ги чува сега, се успокоява. Книгата може да е много полезна при комуникацията с бебето в инкубатора. Понякога за родителите е много тежко да намерят думи, с които да му говорят. Четенето обаче е естествен процес, който им помага да преодолеят тази бариера.

Книгата може да е много полезна при комуникацията с бебето в инкубатора, казва д-р Вайдерманова

hana-wiedermannova-bez-nadeje-by-to-neslo_hydra-640-16x9

Сестрите в отделението, които са носител и на националната награда „Сестра на годината”, създават сами специална библиотека за родителите. Мамите и татковците също оставят любими свои книги за онези, които ще дойдат да четат на дечицата си след тях. Досега тази година новата терапия е била възможна за 75 преждевременно родени мъничета.

Лира.бг по материали от Моравска телевизия „Полар”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …