Начало / Автори / Символ на бийт поколението отпразнува 90

Символ на бийт поколението отпразнува 90

Гари Снайдър е представител и на течението екофилософия

gary-snyder-bw-1

Ролята сред бийт поколението на родения през май 1930-а поет е дотолкова важна, че Керуак се вдъхновява точно от него за една от книгите си. С времето Снайдър започва да се увлича от дзен будизма и се превръща в истински гуру на грижите за околната среда.

Звездният миг в литературата за него пък е спечелването на „Пулицър” през 1975-а и Американска литературна награда девет години по-късно за своята поезия. Донякъде пресъздава на практика идеите на Торо, защото е отраснал в гора, което не пречи да изгради богато личността си и да се окаже в центъра на много събития от културния живот в родината си през голяма част от миналия век.

Чете например творбите си редом с Алън Гинсбърг в легендарната санфранциска галерия Six. Керуак описва приятелството си с Гари Снайдър в своята книга-легенда „Бродягите на Дхарма”. Романът излиза през 1958-а и съдържа разказ за реални събития, случили се след издаването на знаменития „По пътя”. В центъра на събитията са точно Керуак и Снайдър, макар и с измислени имена.

Снайдър е дипломиран литературовед, като има диплома и за антрополог, отлично говори японски и китайски. Увлечението му към будизма го отвежда в будистки манастир, където живее известно време

maxresdefault

През 50-те една друга легенда – Лоурънс Ферлингети, го нарича „Торо на битниците”. С Гинсбърг пък предприема едно от големите си приключения – пътуване до Индия. Жива обаче остава и връзката му с културата на коренните обитатели на Америка – индианците. „Сред интересите, които следвам цял живот – споделя в едно интервю, – са опитите да комбинирам биологията с мистика, праистория и всеобхващаща теория.” За поезията си твърди, че опитва да запълни празнината, която остава между природата и културата, като търси начин интеграцията им да продължи.

Животът на Гари Снайдър е предмет и на документален филм от 2010-а. The Practice of the Wild има премиера на кинофестивала в Сан Франциско.

Портрет от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

3175

Маргарет Атууд отново посегна към поезията

Последните нейни стихове са от 2007-а Славната писателка ще издаде наесен нова стихосбирка, която е …