Начало / Критика / Демоните на Филип Пулман

Демоните на Филип Пулман

„Тъмните му материи“ е невероятна творба

pulman

На пръв поглед приключенски роман за две деца, поредицата „Тъмните му материи“ (изд. Бард, 829 стр.) ще разгърне пластовете си в съзнанието ви и напълно ще ви завладее! През динамичните приключения и неопетнения детски поглед за света книгите ни разказват за невидимите връзки, които поддържат живота какъвто го познаваме.

Световете обаче са многобройни и толкова разнообразни, че ще събудят детето във всеки възрастен и ще му напомнят, че детската чистота трябва да се опази, независимо на колко сме години.

Филип Пулман прекрасно преплита религия и физика, за да ни покаже пряката връзка между духовност и наука. Връзка, която днес сме изгубили, сякаш са откъснали демоните ни от нас.

Ако не сте запознати с поредицата или сте изпуснали сериала, чрез който бе пресъздадена наскоро, демон може да ви прозвучи мрачно. Възможно е да решим, че между демон и приятелско същество от божествен прах няма връзка, но съвсем не е така.

Названието „демон“ се свързва със Сатаната доста по-късно и то с намесата на католическата църква, когато е притежавала власт. Един виден окултист (Мели Палмър Хол) обаче ни разказва съвсем друга история. Според него всеки един човек е съпътстван от приятелско същество от висока енергия, често във вид на животно, което нарича „daimōn“, или даймон. Същество, което в никакъв случай не е зло, както можем да се види и в поредицата. Демоните на героите са свещени и връзката помежду им е неразрушима, в противен случай следва смърт.

Откато има хора има и демони. Това е, което ни отличава от животните („Северно сияние“)

0_RYFuydTjKs4XvvCo

Трилогията на Филип Пулман е невероятна творба, прекрасно написана, обвързваща двете противоположни сили в света – вяра и наука. Ще развихри всеки унил ум, а затворения ще научи на това какво е свободата!

Текст Пламена Иванова
Авторът е книжар в пловдивския „Хеликон Център”

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …