Начало / Любопитно / 100-годишен ветеран написа автобиография и детска книга

100-годишен ветеран написа автобиография и детска книга

Капитан Том Мур стана писател по време на карантината

image (2)

Героят от войната вдъхнови сънародниците си и с още нещо. За своя вековен юбилей той реши да събере 1000 паунда (около 2200 лв.), които да предаде като дарение на Британската национална здравна служба. И обеща да прекоси с проходилка 100 пъти своя 25-метров двор – по веднъж за всяка проживяна година на нашата планета. Досещате се, че мъничкият му подвиг накара британците да се гордеят със своя сънародник – и в резултат събраните пари набъбнаха на 32 млн. паунда (около 70,5 млн. лв.).

Храбрият Том обаче продължи да изненадва приятно – и сега обяви излизането на две негови книги накуп. Първата е автобиографична, а втората ще е за децата. С приходите от автобиографичната история ще бъде създадена и фондация на името на храбрия мъж. Тя ще се грижи за самотните и възрастни хора, а също и за онези, които са претърпели скъпи загуби в живота си.

Tomorrow Will be a Good Day описва добрите дела, които винаги са били част от живота на капитан Том. Книгата разказва и за подвизите му на бойното поле, и лудешките му години, когато се състезавал с мотоциклет, както и уникалното решение да тръгне към Еверест вече 70-годишен.

image (1)

А предизвикателствата в живота му не спират – капитан Том се пребори в последните години и с рака, а също и с друго проклятие за възрастите хора, счупване на тазобедрена става.

„Сега, когато страната ни търси надежда и сигурност, капитан Том излезе напред – казва Роуланд Уайт, издателят на мемоарите, – и ни вдъхнови да повярваме, че утре ще е хубав ден.

Детската книга пък разказва случки от живота на капитан Том, като е пълна с приключения, които карат малкия читател да помага на другите, както и никога да не се предава. Франческа Дау от „Пенгуин” подчертава, че най-необикновеното нещо е как ветеранът ни показва колко по-силни сме, когато действаме заедно. И точно това е сърцевината и на детската книга, която също очаква своите първи читатели.

Междувременно Том Мур получи общо 125 хил. поздравления за своята 100-годишнина, а на всичко отгоре вече не е капитан – кралицата всъщност го повиши в полковник.

Лира.бг по материали от penguin.co.uk

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …