Начало / Свят / Читатели спасиха книжарницата на Ферленгети

Читатели спасиха книжарницата на Ферленгети

За няколко дни се събраха половин милион долара

City-Lights-Bookstore-launches

Знаковата за Сан Франциско книжарница затвори заради пандемията от COVID-19. Вече пета седмица приходите ѝ са нулеви, като не работи и електронният магазин. По думите на управителката Илейн Каценбергер, придвижването на служителите през града носи излишен риск, който е по-добре да бъде избегнат.

Резервите ни бързо свършват – казва самата тя. – Правим всичко възможно, за да запазим книжарница City Lights. Дори подкрепа от местните власти обаче ще е недостатъчна, за да оцелеем. Затова се налага смирено да помолим за помощ именно вас, нашите читатели.

Организираната краудфъндинг акция имаше за цел да събере 300 хил. долара за оцеляването на книжарницата. Клиентите на книжарницата обаче изпратиха почти половин милион, с които един от символите на Сан Франциско ще може да просъществува и в бъдеще.

Благодарности изрази и легендарният създател на книжарницата – вече 101-годишният Лоурънс Ферлингети, поет, художник и книгоиздател. Именно той слага началото на City Lights през 1953-а, след като се завръща от Париж. Мястото изиграва ключова роля за творците от Бийт поколението.

На ръба на оцеляването сега са много книжарници в САЩ. За подкрепа помолиха например от Marcus Books, също в Сан Франциско, като досега събраните средства са  61 хил. долара. Off the Beaten Path в Колорадо също разчита на своите клиенти и вече има на сметката повече от 20 хил. долара. Любителите на книгите могат да подпомогнат също Grassroots Books в Невада (събрани са 10 хил. долара) или Literati Bookstore в Ан Арбър, което има вече 120 хил. долара.

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Прочетете още

S&S Exterior

Продадоха издателството на Стивън Кинг

Писателят беше сред противниците на идеята Гигантът „Саймън и Шустър“ има вече нов собственик – …