Начало / Ревюта / „Щастлив и депресиран“ – книга, която възкръсна навреме

„Щастлив и депресиран“ – книга, която възкръсна навреме

Седем години след своето излизане, книгата на един експерт в комуникациите намери приложение в условията на пандемия. Любопитно е както посланието й, така и личността на Алистър Кембъл.

db49006f99a21aaddd7872a565cf214b

„Щастлив и депресиран“ има подзаглавие „в стремеж към  лично и политическо щастие“, защото пътят на нейния автор минава оттам – през политиката и журналистиката на високо равнище. Въпреки цялата власт и авторитет, които носят, те не могли да удържат стремглавото му спускане към тревожността, алкохолизма и деперсията. В тази своя лекция – есе, около стотина страници, пред студентите в университета в Бирмингам, Алистър Кембъл говори как да ги преодолеем и да превърнем страданието в образование.

А кой го казва? Човек със сериозен опит, а и с немалка доза късмет и вродена харизма. Освен че е футболен запалянко, (фен на Бербатов), свири на гайда, занимава се с благотворителност и пише книги, този възпитаник на Кеймбридж в продължение на десет години е директор „Комуникации“ в кабинета на британския премиер Тони Блеър, негов пиар, съветник, и дясна ръка. През 80 –те изпада в тежка депресия и се налага да постъпи в болница. Дори е арестуван за хулиганско поведение. 181635_bНяколко пъти се връща назад и започва от ниски позиции в работата си, от главен редактор става репортер в неделния вестник „Today“. И въпреки че днес е име в областта на комуникациите, продължават да се носят легенди за острия му език и труден характер. Тежест имат оценките му за Кралица Елизабет II, за Маргарет Тачър, Барак Обама, Путин, Тръмп и Меркел, осъжда Брекзит и критикува политиката на сегашния кабинет към COVID-19, но по-важно за самия Алистър, е измъкването от депресията и изводите за щастлив живот, до които достига в своята книга.

Преди да нашумят „География на блаженството“ и „Атлас на щастието“, той насочва внимание към брутното национално щастие на Бутан, задава щекотливи въпроси, използва мощни риторични средства и предлага прости решения за справяне с един проблем, от който зависи истинското ни усещане за свобода и вътрешен мир.

Людмила Еленкова

Прочетете още

212415_b

Икигай е билет за влака на щастието

Двама писатели предлагат да го изживеем сега и завинаги Книгата „Да изживееш своя икигай“ (превод Свидна …