Начало / Ревюта / „Щастлив и депресиран“ – книга, която възкръсна навреме

„Щастлив и депресиран“ – книга, която възкръсна навреме

Седем години след своето излизане, книгата на един експерт в комуникациите намери приложение в условията на пандемия. Любопитно е както посланието й, така и личността на Алистър Кембъл.

db49006f99a21aaddd7872a565cf214b

„Щастлив и депресиран“ има подзаглавие „в стремеж към  лично и политическо щастие“, защото пътят на нейния автор минава оттам – през политиката и журналистиката на високо равнище. Въпреки цялата власт и авторитет, които носят, те не могли да удържат стремглавото му спускане към тревожността, алкохолизма и деперсията. В тази своя лекция – есе, около стотина страници, пред студентите в университета в Бирмингам, Алистър Кембъл говори как да ги преодолеем и да превърнем страданието в образование.

А кой го казва? Човек със сериозен опит, а и с немалка доза късмет и вродена харизма. Освен че е футболен запалянко, (фен на Бербатов), свири на гайда, занимава се с благотворителност и пише книги, този възпитаник на Кеймбридж в продължение на десет години е директор „Комуникации“ в кабинета на британския премиер Тони Блеър, негов пиар, съветник, и дясна ръка. През 80 –те изпада в тежка депресия и се налага да постъпи в болница. Дори е арестуван за хулиганско поведение. 181635_bНяколко пъти се връща назад и започва от ниски позиции в работата си, от главен редактор става репортер в неделния вестник „Today“. И въпреки че днес е име в областта на комуникациите, продължават да се носят легенди за острия му език и труден характер. Тежест имат оценките му за Кралица Елизабет II, за Маргарет Тачър, Барак Обама, Путин, Тръмп и Меркел, осъжда Брекзит и критикува политиката на сегашния кабинет към COVID-19, но по-важно за самия Алистър, е измъкването от депресията и изводите за щастлив живот, до които достига в своята книга.

Преди да нашумят „География на блаженството“ и „Атлас на щастието“, той насочва внимание към брутното национално щастие на Бутан, задава щекотливи въпроси, използва мощни риторични средства и предлага прости решения за справяне с един проблем, от който зависи истинското ни усещане за свобода и вътрешен мир.

Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Pope Francis arrives at the Knock Shrine in Knock, Ireland, August 26, 2018. REUTERS/Stefano Rellandini

Папата ни върна вярата в доброто

Посрещаме миротворец, който променя света При това го прави с малки крачки, направо незабележимо… Но …